el Govern de Canàries també vol exercir el dret a decidir

El president del govern de les Canàries, Paulino Rivero, ha anunciat la convocatòria per al 23 de novembre d'una consulta ciutadana sobre les prospeccions petrolíferes autoritzades pel Ministeri d'Indústria a Repsol en aigües de l'arxipèlag. "Creieu que les Canàries han de canviar el seu model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli?". Aquesta és la pregunta que es vol plantejar en una consulta en què podran participar els residents a les Canàries majors de 17 anys.

La consulta es convoca a l'empara de la llei de Participació Ciutadana de les Canàries, de l'any 2010, que ha completat el desenvolupament reglamentari després de l'oposició de l'executiu regional a les prospeccions.

Rivero va subratllar que la consulta es convoca perquè el Govern central "no s'ha dignat contestar" a la sol·licitud feta al febrer pel Parlament de les Canàries perquè es convoqués un referèndum.

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va advertir recentment que "davant qualsevol tipus de consulta il·legal" el Govern no permetrà "actes il·legals". Rivero veu "constatable" que les prospeccions posen en risc el model turístic i mediambiental canari.

3-X-14, red/agcs, lavanguardia