"Sociologia GH", Susana Quadrado

L'altre dia vaig aprendre molt de la televisió. Com que vostès no veuen Gran Hermano i només miren els documentals de la 2, els ho explico. Imaginin-se dos concursants enjogassant-se (un gandul professional i una ximpleta). Tots dos sense cap vergonya, joves i de sexualitat accelerada. Ella, més convencional que no sembla, es penja del mascle, metafòricament i literalment. Arriba a dir la noia, amb nòvio fora de la gàbia de GH, que per què no simulen un casament, que seria molt bonic. Sota un llençol més aviat escàs, es van movent les mans de tots dos. Ella es cargola amb ímpetu. Es precipita l'escena picant i, zas, Telecinco talla i dóna pas a Mercedes Milà, a veure si deixant la tensió en l'aire puja una audiència que ja mostra algun símptoma d'esgotament.

Té raó cert sector de crítica i públic en carregar-s'ho. Gran Hermano és el que és. Ara bé, amb el personal que desfila per la casa de Guadalix es podria escriure un manual de sociologia. Diu molt de l'Espanya de pandereta, de la que s'estavella a l'informe PISA. Només per això els recomano que demà s'acomodin a veure-ho.

Al plató, les mames defensen les seves criatures com llobes. Creuen que han parit una estrella. Contemplen les escenes de sexe sense parpellejar, com quan passen per la tele un reportatge de la cacera de balenes al Japó. No s'adonen que tot el que fan els seus fills, la seva actitud, les converses, el seu vocabulari, els seus gestos resulten reveladors de l'educació que elles els han proporcionat. Milà comenta l'esceneta del llençol, però amb prou feines ho fa uns segons (ja hi tornarà després, sobre això). I com qui no vol la cosa, salta de sobte a un altre tema. Ah! toca presentar el primer concursant expulsat. El sanedrí de GH ha decidit que surti de la casa un tipus infame que diu ser taxista, que no sap ni parlar i que raona de forma sincopada. A sobre, va en pijama. "Jo no t'hauria expulsat, Paco", insisteix una Milà entendrida.

No és la sociologia de camp el que em reté davant el televisor, sinó el cabal de disbarats que perpetra contra si mateix aquesta oca tenyida de ros amb el vistiplau de la seva mama, que li dóna ànims perquè al vespre hi ha olla per sopar a casa. "És más simple que mear para arriba", es lamenta la mare desafiant la RAE. Aquesta és potser la part més dramàtica del programa: les mames i els papes que promocionen les seves filles eixelebrades i els seus fills masclistes. Sí, masclistes: el primer expulsat de la gàbia de GH s'ha presentat davant el món catòdic com "un seductor de dones". Les tècniques de seducció de Paco -això i les vagines- acaben sent el tema central del diàleg entre ell i una Milà vestida de punidora amb un peto de làtex negre i uns talons d'agulla color lleopard. "Has tingut la vagina a la boca tots els dies", deixa anar ella. En què s'ha convertit l'eterna presentadora, antany paladí del feminisme, no ho deu saber ni ella a hores d'ara, i mira que és llàstima. Qui t'ha vist i qui et veu ara. Quina peneta que fa tot.

4-X-14, Susana Quadrado, lavanguardia