la justícia declara nul el programa de política escolar del Govern Bauzá

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha declarat nul el decret del trilingüisme a les escoles que el Govern liderat per Juan Ramón Bauzá va aprovar l'any passat, que estableix que les classes s'han d'impartir a parts iguals en castellà, català i anglès. La iniciativa naixia amb l'objectiu, segons Bauzá, de millorar el nivell de llengües estrangeres dels alumnes. Però la realitat ha demostrat que gran part dels docents no estan preparats per impartir classes en anglès, ni molts alumnes són capaços de seguir les matemàtiques o les ciències socials en aquesta llengua. A més a més, els professors denuncien que es perjudica el català. Aquest pla de llengües va provocar el rebuig frontal de la comunitat educativa balear. Però ara, a més de crear divisió social, topa amb el no de la justícia. Bauzá ja ha dit que hi presentarà recurs al Suprem, però en un àmbit tan sensible com l'educació sempre dóna més bon resultat pactar i buscar complicitats que no pas imposar per decret.

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears va declarar nul ahir el programa de trilingüisme a l'escola que ha promogut el Govern de les illes (PP). Segons els jutges, el Tractament Integrat de Llengües (TIL) -així es diu el programa- es va aprovar sense la "imprescindible" consulta a la Universitat de les Illes Balears (UIB). El TIL, implantat des de l'inici del passat curs escolar per establir l'ensenyament de català, castellà i anglès a parts iguals, ha estat la causa principal del conflicte entre la Conselleria d'Educació i bona part de la comunitat educativa, que ha dut a terme diverses jornades de vaga i protestes per considerar-ho una normativa ideològica que relega el català a les aules.

La Sala Contenciosa Administrativa de l'alt tribunal autonòmic ha dictat tres sentències en les quals estima els recursos presentats pels sindicats CC.OO., STEI i UGT contra la norma aprovada pel Consell de Govern l'abril del 2013. Les tres interlocutòries, avalades pels cinc magistrats de la sala, coincideixen a assenyalar que l'administració va eludir la seva obligació de sol·licitar un informe de la UIB malgrat que l'estatut d'autonomia consagra la institució com a òrgan consultiu preceptiu en tot el referent a la regulació de la llengua catalana. El TIL, segons els magistrats, suposa "l'efectiva modificació del sistema educatiu, el qual era bilingüe i passa ara a ser trilingüe". "En aquest vaivé de models d'educació, l'aprimament de l'ensenyament en llengua catalana és ineludible", opinen els jutges, perquè passa de ser almenys la meitat de l'ensenyament a un terç. Les sentències "insinuen que el decret contravé la llei d'Immersió Lingüística", subratlla el portaveu del STEI, Biel Caldentey. I és que la normativa obliga a donar més protagonisme a l'anglès a les aules i restar-lo al català. Encara que la comunitat educativa -inclosos professors, associacions de pares i mares i sindicats- ha demanat al Govern balear que utilitzi la decisió judicial per retirar l'actual projecte educatiu i s'assegui a negociar-ne un de nou, l'Administració de José Ramón Bauzá ja va anunciar ahir que recorrerà davant el Suprem i que mantindrà el mateix sistema fins a final de curs.

Les sentències fan referència a qüestions de "forma" però no de "fons", va assegurar la portaveu del Govern, Núria Riera. Tot i això, els sindicats que van acudir als tribunals tenen previst demanar al Tribunal Superior de Justícia de les Balears l'execució provisional de la sentència fins que el Suprem resolgui el recurs de l'administració autonòmica. Mentrestant, l'oposició va demanar en el Parlament la dimissió de la consellera d'Educació, Joana Camps.

24-IX-14, N. Felip, lavanguardia