el 2014, l’espècie humana entra en dèficit ambiental el 22 d’agost

La Terra està en números vermells. La humanitat ja ha consumit tots els recursos naturals que el planeta és capaç d'oferir en un any sense ser sobreexplotat. La Global Footprint Network, una organització sòcia de WWF que analitza l'evolució de la petjada ecològica, va alertar ahir que el món entra en dèficit mediambiental cada vegada més aviat. Aquest 2014, el "crèdit ecològic" es va esgotar ahir, 19 d'agost. El 2000, en canvi, va ser a l'octubre, i el 1970 la majoria de països va acabar l'any amb superàvit. Cada vegada es consumeix més i a més velocitat.

El dia de la Sobrecapacitat de la Terra, com l'anomena WWF, és una estimació realitzada a partir de més de 600 indicadors que l'organització analitza, com la despesa de combustibles fòssils, les emissions de CO2, el consum de carn i peix per habitant, l'explotació forestal o la generació de residus. Amb tot això, calculen si el consum humà sobrepassa la capacitat del planeta per regenerar els seus recursos en un any. I la resposta és que sí. "Els actuals nivells de consum s'han disparat i estem totalment fora dels límits sostenibles; necessitaríem un planeta i mig per proveir les necessitats de consum de la humanitat", adverteix Marco Lambertini, director general de WWF internacional.

El 86% de la població viu en països amb dèficit ecològic. En el cas d'Espanya, els seus habitants consumeixen l'equivalent a 2,8 vegades el país per proveir-se. Si continua el ritme actual, la humanitat necessitarà almenys tres planetes Terra per satisfer la demanda de recursos naturals l'any 2050. Però el planeta és el que és. Què passarà en el futur si les persones no canvien els seus hàbits? WWF alerta d'un col·lapse mediambiental.

"Els costos d'aquesta sobredespesa ecològica són cada vegada més evidents: canvi climàtic, desforestació, pèrdua d'espècies i caladors de pesca, contaminació dels mars...", assenyala l'informe. "És un problema tant ecològic com econòmic", afirma Mathis Wackermagel, president de la Global Footprint Network. "Els països amb dèficits de recursos i en via de desenvolupament són especialment vulnerables", afegeix. Entre ells hi hauria Sud-àfrica, Egipte, l'Equador, l'Índia o la Xina. En el seu cas, el deteriorament del planeta resultarà encara més nociu, perquè disposaran de menys eines per fer front a aquesta degradació. Lluiten contra la pobresa econòmica i la mediambiental. Aquests països concentren el 72% de la població mundial, "inclosos els 2.000 milions de persones que no poden cobrir les seves necessitats bàsiques", insisteix WWF.

...Entre els països rics, només el Canadà, Finlàndia i Austràlia se salven de la sobreexplotació mediambiental; i en el costat dels països emergents, el Brasil és l'únic que té un "saldo ecològic positiu", indica l'informe. "El principal repte dels països amb prou capacitat mediambiental és el de preservar aquests recursos naturals i tractar-los com un bé a llarg termini", diuen des de WWF.

Fins ara, abunden els països amb un consum ambiental excessiu, que han tingut una mirada a curt termini. Pensar només en el rendiment immediat sense tenir en compte les conseqüències futures ha posat el planeta i la humanitat en la tessitura actual. "La natura és la base del nostre benestar i prosperitat, però estem abusant dels recursos limitats de la Terra", afirma Lambertini.

Tot i això, no tot està perdut. "Encara som a temps de prendre mesures contundents i construir un futur basat en un consum sostenible dels recursos naturals", explica el director general de WWF. Per això calen noves polítiques públiques i un canvi d'hàbits individuals.

20-VIII-14, M. Gutiérrez, lavanguardia