Venècia aprova llei i pregunta per referèndum independentista

El Vènet aprova la llei i la pregunta del referèndum independentista

“Vol que el Vènet esdevingui una república independent i sobirana? Sí o no?”, formula per llei el Consiglio Regionale

Pressuposta la consulta en 14 milions d'euros

naciodigital, Q.Sallés , Redacció | Actualitzat el 25/06/2014 a les 18:22h
La bandera dels independentistes vènets és la de la Serenísima República de Venècia Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

“Vuoi che il Veneto diventi una Repubblica indipendente e sovrana? Si o No?”” (Vol que el Vènet esdevingui una República independent i sobirana? Sí o no?”. Aquesta és la pregunta que el Consiglio regionale del Veneto ha aprovat per llei per celebrar un referèndum independentista consultiu encara sense data concreta. Una decisió que no deixa sola ni Escòcia ni Catalunya en l'escomesa de celebrar una consulta sobiranista. 

Segons aquesta llei, només de cinc articles, queda a mans del mateix Parlament decidir al data definitiva de la consulta. Un text, aprovat oficialment el passat 12 de juny i publicat en el butlletí oficial el passat 19, que reconeix el dret a l'autodeterminació del poble del Vènet. Una llei que ha estat aprovada per 30 dels 45 diputats regionals, dels quals 12 hi van votar en contra i 3 es van abstenir.
 
La cambra regional, però, també ha votat una altra llei que ordena el president Luca Zaia negociar amb el govern de la República d'Itàlia per tal de demanar un referèndum sobre l'autonomia diferenciada al Vèneto.
 
De moment, la llei també pressuposta la consulta consultiva en 14 milions d'euros. A la consulta hi podran votar els registrats en el cens electoral de la regió. Ara, el Consiglio té trenta dies per detallar els termes logístics de la consulta, propaganda i procediments de votació s'escollirà en un termini màxim de 30 dies a comptar del passat 19 de juny.