nou sindicat de taxistes frustra Congrés d’empresaris, docents i inversors a Barcelona

La trobada d'emprenedors tenia com a patrocinador Uber, la companyia de conductors no professionals

El temor de les protestes dels taxistes contra el que consideren intrusisme laboral i competència deslleial d'Uber va acabar aquest dijous amb la suspensió d'un congrés d'emprenedors a Barcelona. I per segona vegada, primer en un hotel i després en un altre. Les direccions dels dos hotels van preferir estalviar problemes als seus clients.

Els incidents de les últimes protestes de taxistes a Barcelona il·lustren la tensió del moment. Es tracta d'un nou episodi en el conflicte entre els conductors amb llicència de la ciutat i Uber, l'aplicació per a telèfons mòbils que permet que qualsevol ciutadà amb un cotxe pugui fer de taxista, sense permisos de l'administració ni res, lliurement...

          Segons que van explicar fonts de l'organització de Startup Party, el congrés frustrat, la trobada havia de reunir dotzenes d'empresaris, docents i inversors de tot Catalunya, i l'empresa Uber es va oferir a patrocinar-lo facilitant els transports dels seus participants de manera gratuïta. En els últims mesos, la sola menció de la companyia Uber desencadena la ràbia i indignació dels taxistes a les xarxes socials. El mateix dijous al matí representants de La Élite, una nova associació de taxistes que no deixa de guanyar influència en el sector, es van acostar a l'hotel on s'havia previst la celebració del congrés d'emprenedors...

Els responsables de seguretat de les cadenes hoteleres havien estat advertits pels Mossos d'Esquadra que s'estaven preparant concentracions sorolloses, fins i tot després que els organitzadors anunciessin que rebutjaven el patrocini d'Uber.

Jan Calvet, membre de l'organització de l'Startup Party, va voler ahir deixar clar que no tenen res a veure amb Uber i que va ser aquesta companyia la que es va posar en contacte amb ells per oferir el patrocini i facilitar el transport de dels congressistes.

"No sabíem que hi havia tant conflicte entre aquesta empresa i els taxistes de Barcelona", va explicar aquest portaveu, que, alhora, va lamentar també que les pressions continuessin fins i tot després que l'Startup Party es desvinculés de la companyia responsable de la polèmica aplicació.

La Élite és una nova associació de taxistes que en molt pocs mesos ha aconseguit un gran protagonisme. Va néixer d'una manera una mica informal, assenyalant amb esprais i botzines els hotels que, diuen, cobren als taxistes comissions per les carreres dels seus hostes. Ara estan muntant una mena de cantina alternativa per boicotejar la que acostumaven a utilitzar a l'aeroport. Diuen que el menjar és dolent i els preus elevats. Però el que més els preocupa és la lluita contra el que consideren intrusisme laboral i competència deslleial. Uber és ara el seu enemic principal...

La policia municipal de Barcelona ha posat deu multes a conductors de vehicles que prestaven un servei similar al del taxi a través de l'aplicació de l'empresa Uber. Les sancions, tal com va avançar ahir el diari El Mundo, pugen a quatre mil euros i es van interposar durant les últimes setmanes. Són les primeres sancions que es posen d'aquest tipus, i és que els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona disposen des de fa pocs dies d'un protocol d'actuació per actuar davant aquestes situacions.

26-VII-14, E. Figueredo/L.Benvenuty, lavanguardia