artista japonesa empresonada per inspirar-se en els seus genitals

Un tribunal de Tòquio va resoldre divendres a la nit un dels temes més polèmics al món cultural japonès aquesta setmana. El jutge de torn va decidir anul·lar l'ordre d'arrest que pesava sobre Megumi Igarashi, coneguda com l'artista de la vagina, per les seves escultures inspirades en els genitals femenins.

La seva posada en llibertat es va produir una setmana després que la detinguessin i que es posés en marxa una campanya que reclamava que l'alliberessin. En cinc dies, més de 21.000 persones van firmar una petició a través d'internet, dirigida a la policia metropolitana de Tòquio, perquè deixessin en llibertat l'artista de la vagina.

Megumi Igarashi havia estat detinguda la setmana anterior acusada de distribuir material obscè, segons el codi penal japonès. La policia la va detenir per distribuir dades digitals que permetrien reproduir els seus genitals amb una impressora en tres dimensions a canvi de diners.

L'artista, de 42 anys i que firma les seves obres com Rokudenashi-ko (xinesa dolenta) es va defensar al·legant que havia posat en marxa una iniciativa de micromecenatge per recaptar fons per construir un caiac en forma de vagina. Fins llavors, havia recaptat un milió de iens (7.300 euros), de 125 donants, segons la policia nipona.

Després del seu alliberament, Igarashi, va instar la societat nipona a superar la percepció que els genitals femenins són tabú i va considerar que "ha estat un arrest injust. No crec que els meus genials siguin obscens", segons el diari Japan Times.

20-VII-14, I. Ambrós, lavanguardia