campanya Convenció OIT 169-1989

Petició pels Drets de Tribus i Poblacions Indígenes

Campanya per a la ratificació de la Convenció 169-1989

Si desitges recolzar aquesta campanya, signa sisplau la petició

La Haia, Maig 2008 – El 13 de setembre de 2007, l´Assemblea General de les Nacions Unides (AG ONU) adoptà la Declaració sobre els Drets de les Poblacions Indígenes, amb només quatre vots en contra de la resolució. Malgrat que no és un document vinculant, l´adopció d´aquest fou vista com un gran avenç en el reconeixement dels drets dels pobles indígenes. Tot i així, el document contrasta significativament amb la Convenció (No.169) de l´Organització Internacional del Treball de 1989 respecte a Tribus i Poblacions Indígenes en Nacions Independents, la qual, fins avui (II-09), només ha estat signada i ratificada per 20 Estats.

Al llarg de la història les poblacions indígenes han patit marginalització, estigmatització i discriminació, sobre tot per part de les potències colonitzadores. Des dels anys 50 s´ha generat una major consciència de la complexa problemàtica indígena pel que s´han creat organismes especialitzats, com per exemple en el contexte de les Nacions Unides, amb l´objectiu d´atendre efectivament els problemes que afecten a les poblacions indígenes.

Un exemple de tals esforços és la Convenció de 1989 adoptada per l´Organització Internacional del Treball (OIT) sobre les Tribus i Poblacions Indígenes en Nacions Independents. Aquesta Convenció (No. 169) revisà l´anterior Convenció de 1957 sobre el mateix tema. Sorprenentment, fins avui només 20 dels 181 Estats membres de l´OIT han signat i ratificat aquesta Convenció, tot i que la mateixa contempla un nombre ampli de drets que es perceben com a normals per a ciutadans no-indígenes.

L´atorgament selectiu de drets humans es considera una greu violació del dret universal contra la discriminació. Pelo que, l´Organització de Nacions i Pobles No Representats en nom dels sotasignants:

Insta a tots els Estats Membres  de l´Organització Internacional del Treball (OIT), i en particular a aquells estats que pertanyen també a la Unió Europea, a signar i ratificar la Convenció (OIT) de 1989 sobre les Tribus i les poblacions Indígenes en Nacions Independents;

Apel.la als Estats Membres de l´Organització Internacional del Treball (OIT) i a tota la comunitat internacional a consultar les poblacions Indígenes i Tribus a l´hora de considerar mesures legislatives o administratives que podrien afectar-les directament, com ha estat establert a l´Article 6 de l´anteriorment mencionada Convenció (No.169);

Apel.la a tots els Estats Membres de l´Organització Internacional del Treball (OIT) i la comunitat internacional en el seu conjunt per a que concedeixin a les Tribus i poblacions Indígenes en Nacions Independents la propietat i possessió de les terres i recursos naturals que tradicionalment ocupen, com està establert a l´Article 14 de l´anteriorment mencionada Convenció (No.169).

Si desitges recolzar aquesta campanya, signa sisplau la petició

 Appeal for the Rights of Indigenous and Tribal Peoples (English - click here)
Appel pour les droits des peuples autochtones et tribaux (Française - cliquez ici)