CDC es queda al grup parlamentari lliberal europeu amb UPyD i C’s

        CDC es queda al grup liberal del Parlament Europeu -l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE)-, malgrat la "incomoditat" que li produeix la presència d'UPyD i C's. Aquesta és la decisió -"la menys dolenta", segons les paraules del secretari d'organització, Josep Rull- que estava prevista després de les gestions efectuades pels responsables de política internacional del partit i la que formalment va adoptar ahir el comitè executiu. I el mateix Artur Mas va ser l'encarregat de presentar l'informe en el màxim òrgan de direcció, que hi va donar el vistiplau per assentiment sense que ningú no ho qüestionés.

L'argument principal esgrimit per la cúpula de CDC per romandre en la família liberal europea és la voluntat de no permetre que aquest espai polític, que fins ara ha defensat el dret a decidir en general i el de Catalunya en particular, quedi en mans dels qui hi estan en contra. "A qui complauria més que nosaltres deixéssim aquest espai buit és a UPyD, C's i el Govern espanyol, i no donarem aquesta satisfacció al ministre José Manuel García-Margallo i als contraris al dret a decidir", va recalcar després de la reunió del comitè executiu Josep Rull, que va garantir: "No abandonarem i plantarem batalla sempre". "Ni el procés català ni el nostre partit no es poden permetre deixar espais buits perquè d'altres vagin en contra del procés democràtic utilitzant arguments inacceptables", va reblar.

Més enllà d'aquesta justificació, el fet és que la sortida de CDC del grup de l'ALDE la deixaria també fora del partit liberal europeu del mateix nom i de la internacional liberal i, en conseqüència, sense les aliances exteriors que considera fonamentals en l'actual moment polític que viu Catalunya. En aquest sentit, i segons fonts de la direcció, el partit ha rebut en els últims dies la "pressió" d'alguns dirigents liberals europeus perquè no abandonés el grup, entre els quals hi ha el primer ministre d'Holanda, Mark Rutte. Sigui com sigui, la realitat és que, malgrat la promesa de la campanya de les eleccions europees que una família política partidària del dret a decidir com la liberal no admetria forces contràries com UPyD i C's, ara a CDC li toca compartir-hi espai. "Ara com ara són UPyD i C's els que han entrat en un grup que està a favor del dret a decidir, de manera que el problema de confortabilitat el tenen ells", va precisar el secretari d'organització.

La següent carta que pensa jugar CDC és el congrés del partit liberal europeu que se celebrarà aquest novembre a Lisboa, en què plantejaran "la batalla de les idees", en la confiança que, aquesta vegada sí, les formacions de Rosa Díez i Albert Rivera no siguin acceptades. "Al grup era qüestió de números i al partit preval la ideologia", diuen des de la direcció de CDC.

8-VII-14, J. Gisbert, lavanguardia