(properes) eleccions municipals i diferents ofertes socialistes catalanes

Amb el rerefons de la crisi de resultats i d'identitat que sacseja el PSC, que va portar fa poques setmanes el seu primer secretari a dimitir, les discrepàncies sobre el procés sobiranista que hi ha al si de la formació i amb les eleccions municipals del 2015 a la cantonada, els crítics del partit van fer un pas endavant, ahir, i van establir les bases d'un moviment municipalista al marge del PSC. Un moviment que comparteix la defensa del dret a decidir i que té com a objectiu impulsar candidatures en les pròximes eleccions municipals a cada poble de Catalunya. Cada municipi decidirà sota quin nom es presenten.

Entre els assistents de la reunió d'ahir a Girona, en la qual es va aprovar el manifest fundacional d'aquest corrent polític i es va elegir una gestora que s'encarregarà de coordinar-lo, hi havia els exconsellers Antoni Castells, Joaquim Nadal, Marina Geli o Montserrat Tura; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'exsecretari de Mobilitat Manel Nadal o la diputada Núria Ventura, juntament amb Geli i Joan Ignasi Elena, apartats del grup del PSC al Parlament de Catalunya.

També hi van assistir prop d'un centenar de càrrecs municipals, la majoria vinculats al PSC de tot Catalunya. Entre ells, l'exlíder socialista a l'Ajuntament de Barcelona Jordi Martí, que va anunciar en la reunió que abandonava el PSC. Martí va manifestar durant mesos les seves discrepàncies amb la direcció de Pere Navarro i va perdre les primàries de Barcelona, que va guanyar Jaume Collboni.

El moviment es va presentar ahir davant la premsa com una iniciativa que no va contra ningú, sinó que té la voluntat de sumar. "Hi ha molta gent que se sent òrfena dels valors del socialisme. Venim a sumar. No volem que ningú se senti agredit", va afirmar la portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, que fa poques setmanes va anunciar que no es presentaria a les eleccions primàries i que promouria una candidatura alternativa.

El moviment, que de moment es registrarà com a associació, defensa un govern d'inspiració social, de progrés i d'estricta obediència catalana, que no depengui de terceres forces. Els seus impulsors asseguren que sota el seu paraigua tenen cabuda militants d'altres de partits o independents.

Sobre la possibilitat que el PSC expulsi els que hi donin suport o participin en una altra candidatura que no sigui la del partit, Bosch va assenyalar: "no sabem què farà el PSC. Nosaltres no demanarem a ningú que surti del PSC".

5-VII-14, S. Oller, lavanguardia

El futur primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va deixar clar que no competiria per la candidatura a la presidència de la Generalitat quan es va oferir per substituir el dimitit Pere Navarro com a màxim responsable del partit. No obstant això, ahir va indicar que també està disposat "al que faci falta" si es dóna el cas que s'avancen les eleccions al Parlament de manera inesperada i el partit es queda sense marge per organitzar les primàries en les quals elegirà el nou cap de cartell.

"No tinc intenció de presentar-me, però ja he demostrat, i ha quedat clar, que jo al meu partit no el deixo a l'estacada", va declarar en una entrevista a Efe. No obstant això, Iceta va recordar que el partit té "prou banqueta" per trobar "un bon candidat" que encapçali la llista. Fins i tot va esmentar tres noms: el dels alcaldes de Lleida i Tarragona, Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros, respectivament, i el de l'exconsellera Montserrat Tura. I va avançar que la intenció és celebrar primàries obertes a tota la ciutadania per elegir el candidat a la Generalitat al juny o juliol del 2015, un any abans del final previst de l'actual legislatura.


Leer más: http://registrousuarios.lavanguardia.com/premium/54411588102/index.html#ixzz36i3Wlfxx
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

5-VII-14, F. Cedó, lavanguardia