l’"auberge espagnole" de l’eurogrup parlamentari lliberal

L'arribada d'Unión Progreso y Democracia i Ciutadans a l'Eurocambra ha desencadenat un terratrèmol polític a les files liberals per la decisió del seu líder, Guy Verhofstadt, d'obrir les portes als seus sis eurodiputats malgrat la ferotge oposició d'un dels seus socis històrics, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). La permanència de CDC al grup liberal està en l'aire. A l'Eurocambra fonts del grup esperen del seu eurodiputat, Ramon Tremosa, "que faci el que li diuen a Catalunya", apunten sense especificar.

L'opció d'acceptar l'oferta dels Reformistes i Conservadors Europeus (ERC), el grup que lideren els euroescèptics britànics, "no s'entendria a Catalunya", admet Tremosa. Josep Maria Terricabras (ERC), una altra de les cares noves que ahir es va veure al Parlament Europeu, creu possible acollir Convergència al seu grup (Verds/Aliança Lliure Europea), tot i que avisa que pot trobar-se incòmoda davant els postulats socioeconòmics d'aquesta formació, molt a l'esquerra de la ideologia liberal dels convergents. Tremosa deixa la decisió en mans de Barcelona però hi veu possibilitats als Verds; en ocasions ha votat "més a l'esquerra" que els Verds alemanys, per exemple, assegura.

auberge espagnole_25mai2013D'acord amb Tremosa, "sí que és una opció" anar-se'n del grup liberal al Parlament i continuar dins del Partit Liberal Europeu i la Internacional Liberal. Acabarà Tremosa al grup dels no inscrits? "No, home, no", respon l'afectat, que dilluns no va participar a la primera reunió del grup a Estrasburg i ahir tampoc no va mantenir contactes amb els seus encara col·legues liberals. De moment, encara que comparteixin grup parlamentari, els representants de CDC i PNB, d'una banda, i de Ciutadans i UPyD, per l'altra, no estaran gaire a prop: almenys una fila d'escons els separa a l'Eurocambra, amb Francisco Sosa Wagner (UPyD) en una vistosa tercera fila, com a líder d'un partit que aporta quatre escons al minvant grup liberal europeu.

El repartiment provisional de despatxos també deixa diversos passadissos pel mig entre les oficines de Tremosa i la penabista Izaskun Bilbao, i les dels nouvinguts al grup. Rere la porta de Juan Carlos Girauta (C's) apareixia ahir Alejo Vidal-Quadras; l'exeurodiputat del PP feia unes últimes gestions a la institució, ara que s'ha quedat sense escó en fracassar l'intent d'aconseguir representació parlamentària amb el seu nou partit, Vox. Almenys una de les seves ja exassistents treballarà ara per als eurodiputats de Ciutadans.

Tremosa, Bilbao i el democristià Francesc Gambús van rebre ahir el nou president de l'Eurocambra amb una carta demanant-li l'oficialitat del català, l'eusquera i el gallec a la institució. "Ah, l'alberg espanyol", comentaven ahir fonts parlamentàries tot fent servir l'expressió francesa per descriure el que aquí anomenem can seixanta...

2-VII-14, B. Navarro, lavanguardia

La reunió del secretariat permanent de CDC va estar dedicada gairebé monogràficament a analitzar la continuïtat del partit al grup liberal del Parlament Europeu després de l'entrada d'UPyD i C's, que "ens incomoda extraordinàriament", en paraules del mateix Josep Rull. Tot i que formalment la decisió no es prendrà fins a la sessió del comitè executiu de dilluns vinent, la intenció és mantenir-se dins de la família liberal a canvi de garanties que la defensa del dret a decidir continuarà sent inequívoca. "És una contradicció flagrant pronunciar-se a favor del dret a decidir i acceptar els qui hi estan en contra, és incompatible", va subratllar el secretari d'organització. Però si arriba el punt que ni això no es corregeix, llavors sí que CDC haurà d'optar per deixar el grup liberal europeu, per molt que les alternatives siguin escasses i una vegada descartat que el que no farà segur és anar-se'n amb els euroescèptics.

1-VII-14, J. Gisbert, lavanguardia