insòlit privilegi d’aforament per a la casta estatal (i autonòmica)

l’aforament, una figura legal insòlita (i impròpia d'una democràcia)

Actualment, supera la xifra de 10.000, dels quals més de dos mil són polítics, fonamentalment diputats i senadors, així com parlamentaris autonòmics. La resta la integren alts càrrecs, juntament amb jutges, magistrats i fiscals. Quins avantatges tenen els aforats? Doncs que gaudeixen del dret, en cas de ser imputats per un delicte, de ser jutjats per un tribunal diferent al que correspondria a un ciutadà normal, que pot ser el Tribunal Superior de Justícia de la comunitat, en el cas dels diputats i consellers autonòmics, o el Tribunal Suprem, en la resta de càrrecs públics. Aquest dret està regulat a la Constitució espanyola, però també dins la llei orgànica del Poder Judicial i en els diferents estatuts.

Sens dubte, ser aforat és un privilegi, encara que hi ha qui defensa el contrari, argüint que es redueixen els recursos. L'aforament no és una figura que tinguin tots els països. Ni als EUA, ni al Regne Unit, ni a Alemanya no n'hi ha, d'aforats. A França, només el president de la República i els membres del Consell de Ministres gaudeixen d'aquesta protecció. A Itàlia i Portugal, únicament el cap de l'Estat figura com a tal. L'expresident alemany, Christian Wulff, va ser acusat de suborn i jutjat per un tribunal de Hannover el 2012, i va haver de dimitir. Dos anys després, el mateix tribunal el va absoldre, però la seva carrera havia quedat arruïnada.

L'aforament pot tenir sentit en uns quants casos, però no hi ha res que justifiqui que a l'Estat n'hi hagi 10.000

1-VII-14, M. Carol, lavanguardia

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va anunciar ahir la seva voluntat de renunciar a la condició d'aforat que li atorga la llei pel seu càrrec de defensor del poble autonòmic. Ribó va notificar la seva decisió a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, segons va informar la Sindicatura en un comunicat, en el qual assenyala que també informarà el president del Govern central, Mariano Rajoy, i el del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, perquè remetin la qüestió als grups parlamentaris i iniciïn la reforma legislativa pertinent. Ribó va decidir rebutjar l'aforament després de saber l'anunci de Rajoy d'estudiar una possible reducció dels càrrecs aforats, assenyala el comunicat. "Tot el que sigui tractar-te com un ciutadà privilegiat és un anacronisme", va valorar el Síndic, en una entrevista a RAC1, en la qual va defensar que "l'aforament no té sentit, hauria d'eliminar-se" i fer-ho "és tan senzill com posar-se tots d'acord". Ribó va assegurar que "és una autèntica barbaritat que a Espanya hi hagi 10.000 aforats". És una cosa, segons el seu parer, "que no té cap justificació".

2-VII-14, lavanguardia