l’ofensiva militar de l’ISIL posa el nord àrab a les seves mans

+ Síria: qui recolza a qui i qui combat a qui, en un gràfic

Iraq Syria ISIS ISIL MapEl terrorisme mata cada mes mil persones a l'Iraq des de fa un any. Cada setmana salten notícies d'atemptats suïcides i cotxes bomba. Deu, quinze, vint morts que la premsa occidental despatxa en breus. Els morts cansen quan no se saben explicar les causes i la narrativa oficial és que, des de la retirada dels Estats Units a finals del 2011, l'Iraq va bé.

La realitat és que l'Iraq és un Estat fallit, com ho són Somàlia, Líbia i el Iemen. Un país on la pau no significa gaire. En el millor dels casos, tolera el dia a dia, com al Líban, víctima de quinze anys de guerra civil (1975-1990). Fa 24 anys que va acabar, però el Líban continua sense trobar la pau. A l'Iraq és pitjor. Amb la invasió del 2003, els Estats Units van destrossar les estructures de l'Estat i els nous líders estan al servei del veí Iran.

Per si fos poc, els EUA han llençat 25.000 milions de dòlars, la fortuna invertida a formar un exèrcit d'un milió d'homes que deserten davant un banda armada com l'EIIS, un grup més radical que Al-Qaida i capaç de conquerir l'ànima dels desposseïts, pares, fills i germans dels 190.000 morts en els últims deu anys, gent sense més futur que el passat. El món àrab n'és ple. L'islam els empara.

Els revolucionaris que van guanyar les primaveres àrabs, tret dels de Tunísia, no han tingut força per aguantar l'empenta de la democràcia manipulada per les elits militars de cada país. Però a nosaltres ja ens va bé. No ho entenem i no ho volem saber.

15-VI-14, Xavier Mas de Xaxàs, lavanguardia

http://mashable.com/2014/06/13/iraq-implodes-isis-isil/

  Poc se sap del líder gihadista que està conquerint territori al nord de l'Iraq i a l'oest de Síria, però és hora de tenir-lo en compte. Perquè Abu Bakr al Bagdadi està fent realitat els seus plans (els que ja es coneixien) i està capgirant Al-Qaida: per primera vegada, els gihadistes fan una guerra territorial, i sembla que van guanyant.

Ibrahim Awad Ibrahim Ali al Badri al Samarrai seria el seu nom real, tot i que no està clar si va néixer a Samarra o tan sols va ser professor d'estudis islàmics a la universitat d'aquesta ciutat iraquiana, després de doctorar-se en la Universitat Islàmica de Bagdad. Hauria nascut el 1971. Predicador salafista i fundador d'un petit grup armat, va ser empresonat per tropes dels EUA entre el 2005 i el 2009, per la qual cosa va haver d'estar al marge del gran consell d'insurgents del 2006.

Dos líders d'Al-Qaida a l'Iraq, Abu Mussab al-Zarqawi i Abu Omar al Bagdadi, moren en bombardejos el 2006 i el 2010. Després d'ells apareix el sempre discret, mai no fotografiat, Abu Bakr al capdavant de la franquícia iraquiana: Estat Islàmic de l'Iraq. Més tard, intervé en la guerra de Síria, convertida en un caos de milícies. Amb el nom d'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria, fa la guerra a altres grups i s'apodera d'un ampli territori que té petroli i frontera amb l'Iraq. Es dedica a governar-lo i, més important encara, obre un debat -en termes de poder, i també ideològics- en la comunitat gihadista. Aiman al-Zawahiri, el successor de Bin Laden, l'expulsa d'Al-Qaida. Però, qui surt guanyant? Al Bagdadi.

El gener passat, un portaveu de l'EIIS, Malath Abu Rafat, va declarar al web Syria Direct que la seva organització pretén "fer la gihad i governar", i que representa "un projecte legítim per imposar la llei islàmica i trencar l'acord Sykes-Picot" (el repartiment de l'Orient Mitjà i la demarcació de fronteres entre França i la Gran Bretanya, el 1916). En aquell moment, l'EIIS llançava la seva ofensiva al nord-oest de l'Iraq, la mateixa que veiem ara.

Al Bagdadi ha trencat amb la línia terrorista d'Al-Qaida amb l'objectiu de conquerir territori per construir el somiat califat. Els joves de mig món que s'afegeixen a les seves files poden veure, per fi, resultats tangibles en el moviment gihadista. Però a més, segons escrivia el periodista iraquià Mushreq Abbas al febrer, Al Bagdadi no només es finança amb recursos locals, com el contraban de petroli, sinó que "ha penetrat la xarxa financera internacional" d'Al-Qaida.

15-VI-14, F. Flores, lavanguardia

ATENCIÓ: Mosul, la segona ciutat d’Iraq, cau en mans dels islamistes de l’ISIS

- Los yihadistas siguen su avance y toman la ciudad iraquí de Tikrit

- ¿Quienes son los yihadistas que han tomado Mosul?