"l’Estat" tornarà a endur-se els "papers de Salamanca"

Seran només 238 de les 546 caixes sol·licitades i pactades en la comissió mixta del 2013 les que s'enviaran des de l'Arxiu de Salamanca a Catalunya. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va anunciar la setmana passada que era imminent que el Ministeri d'Educació i Cultura posés data a la tramesa de les caixes pendents, de les aprovades per la comissió mixta EstatGeneralitat l'any passat. Però no seran totes, sinó menys de la meitat.

La raó és l'aplicació de la sentència del Tribunal Constitucional que, poc després de l'acord entre les dues administracions, va sancionar la llei, però va establir que s'havien de lliurar a la Generalitat els documents corresponents a persones físiques o jurídiques particulars -als seus hereus o successors- que l'administració catalana pogués identificar per fer-ne l'entrega. Per això el nombre de caixes s'ha reduït de forma dràstica, atesa la impossibilitat de la Generalitat de localitzar els titulars legítims dels documents d'aquests drets.

De fet, el procés podria fins i tot revertir-se, ja que el ministeri ha sol·licitat, aplicant el dictamen del Constitucional -que resolia el recurs d'inconstitucionalitat interposat pel PP contra la llei del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero que ordenava la restitució a Catalunya dels papers de Salamanca-, que la Generalitat acrediti igualment aquest lliurament als titulars espoliats pel franquisme també per als documents entregats abans del 2013. El Govern va enviar a Catalunya 1.435 caixes de documents, de les quals 517 eren propietat de la Generalitat, però 918 més havien de lliurar-se a particulars. Ara, la Generalitat haurà d'informar de l'èxit d'aquesta restitució als seus titulars, o altrament remetre'ls a un centre documental de titularitat estatal.

18-VI-14, P. Vallín, lavanguardia