irracional i lliberticida batalla diplomàtica espanyola en àmbit europeu

El Centre for European Policy Studies (CEPS) ha suspès a última hora el debat sobre el procés sobiranista que havia convocat per a aquest dimarts a Brussel·les. El principal 'think tank' de la capital comunitària hi havia convidat el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer, però finalment s'ha fet enrere i ha desconvocat l'acte. Fonts del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) han explicat a l'ACN que hi veuen "la mà del govern espanyol". "Des que hi ha data i pregunta intenten impedir o condicionar tots els actes que organitzem a l'estranger", s'han queixat a l'ACN. El CEPS admet que "és un tema molt delicat", però nega les pressions.

Amb el títol ' In or Out? Catalonia and the EU', el debat del CEPS havia d'analitzar l'encaix a la UE d'una Catalunya independent i ja s'hi havien registrat una seixantena de persones, entre diplomàtics i representants d'ambaixades a Brussel·les, funcionaris de les institucions europees, lobistes, membres de 'think tanks' i fundacions. Steven Blockmans, investigador responsable dels estudis de política internacional del CEPS i professor de les universitats d'Amsterdam i Lovaina, havia de moderar el debat i Pi-Sunyer havia de presentar l'informe del CATN.

L'acte s'havia convocat fa dues setmanes, la direcció del CEPS n'havia aprovat el format definitiu, però aquest dilluns a les 11 del matí, amb menys de 24 hores d'antelació, ha decidit "ajornar-lo". El motiu: "No hem pogut trobar un segon ponent que accepti rebatre les tesis de Pi-Sunyer i el CATN i garanteixi un debat més equilibrat", ha assegurat un portaveu del 'think tank' a l'ACN. Inicialment només estaven previstes les intervencions de Blockmans i Pi-Sunyer, però en l'últim moment el CEPS hi ha volgut afegir també un altre ponent "que sigui contrari" al procés sobiranista i "que no hi estigui vinculat". "Ho hem intentat amb membres del Tribunal de Justícia de la UE, però no han acceptat la invitació", afegeix.

A Diplocat no s'ho creuen i hi veuen "la mà del ministeri" de José Manuel García-Margallo. "És molt estrany, no és creïble que un centre d'estudis tan professional i seriós com el CEPS vulgui fer aquests canvis d'última hora". "El programa estava totalment tancat amb aquest format la setmana passada i aquest dilluns al matí han decidit cancel·lar-lo perquè no els semblava bé", lamenten. La web del CEPS informa que l'acte ha quedat "ajornat per circumstàncies alienes". Diplocat ha aconseguit la cessió d'un espai alternatiu al Centre Internacional de Premsa de Brussel·les, just davant de la seu de la Comissió Europea, perquè el president del CATN pugui presentar el seu informe, al marge del CEPS. El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública, Albert Royo, presentarà l'acte en substitució de Blockmans. L'acte se celebrarà a dos quarts de deu del matí.

El degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Lisboa, Eduardo Vera-Cruz Pinto, va denunciar al març haver rebut pressions del govern espanyol per impedir un acte de Diplocat amb el conseller de Presidència, Francesc Homs. En un article al diari portuguès 'Público', Vera-Cruz Pinto va lamentar l'intent de "silenciar una qüestió d'aquesta importància i dimensió per conveniència del govern d'Espanya" i les "pressions de la seva diplomàcia perquè la Universitat no en parli". També la facultat de Sciences Po a Tolosa de Llenguadoc hauria rebut trucades de l'ambaixada espanyola, segons les fonts de Diplocat.

Mediador o conciliador internacional

Precisament Blockmans va defensar en una entrevista a l'ACN el 2 de juny de l'any passat que Catalunya i Espanya haurien de nomenar un "mediador o conciliador extern". "La UE o l'ONU podrien jugar aquest rol", tot i que abans "ambdues parts, Barcelona però també Madrid, haurien d'acceptar-ho voluntàriament", va explicar. Blockmans va recomanar al govern català que si veu "impossible negociar" amb l'espanyol la celebració de la consulta, "almenys l'intenti convèncer per convidar la UE a fer de mediadora" i intentar superar així el "bloqueig polític". Fundat el 1983, el CEPS és el 'think tank' més influent de la capital comunitària i "el fòrum de debat líder en afers europeus". Dirigit per l'economista alemany Daniel Gros, té un pressupost de 6,7 milions d'euros anuals i hi treballen una trentena d'investigadors procedents de 21 països diferents.

17-VI-14, acn, ara