el Mundial de Futbol, tradicional aliat estupiditzant de les dictadures militars

"Tornar la felicitat al poble". Amb aquest lema l'exèrcit de Tailàndia ha posat en marxa una sèrie d'iniciatives, cada una més populista, l'objectiu de les quals és reconciliar-se amb la població després del cop militar incruent del 22 de maig. L'anunci de l'emissió en obert dels 64 partits del Mundial de futbol ha estat l'últim senyal que ha provocat el somriure de milers de tailandesos. Una decisió adoptada manu militari, mai millor dit.

El Consell Nacional per a la Pau i l'Ordre, com es coneix formalment la junta militar que dirigeix Tailàndia, s'ha imposat l'objectiu de congraciar-se amb la població des que va prendre el poder. No regateja esforços en això, en el seu intent per netejar la imatge de cos castrense. Una campanya nascuda a partir d'una cançó encarregada pel general Prayuth anomenada Tornar la felicitat a Tailàndia.

Per esquivar les crítiques internacionals i els retrets interns, els militars han posat en marxa a Bangkok actes lúdics de tota mena. Des de projeccions gratuïtes de pel·lícules patriòtiques cada diumenge fins a concerts i festivals, passant per organitzar dinars i revisions mèdiques de franc. Uns gestos de reconciliació que van assolir el punt àlgid dijous.

En el seu afany per congraciar-se amb la població, l'exèrcit no va vacil·lar a forçar l'emissió en obert del Mundial de futbol. Era l'opció més fàcil per fer-se perdonar pels tailandesos. A aquesta gràcia es va sumar divendres l'aixecament del toc de queda, davant l'absència d'incidents i per recuperar turisme.

Per aconseguir la retransmissió dels partits, els militars no van vacil·lar a instar la societat privada RS, propietària dels drets, a pactar amb el Canal 5, propietat de l'exèrcit. Al final, RS va cedir l'emissió de 38 partits a canvi de 427 milions de baths (9,7 milions d'euros).

"Desitgem que tots els tailandesos puguin ser feliços veient la Copa del Món, sisplau, vegeu els partits i gaudiu-los, són vostres", va dir el general Chatudom Titthasiri, president del Canal 5, en anunciar l'acord.

Els partits restants ja estaven compromesos des de feia mesos perquè fossin emesos en obert pel Canal 7, també propietat dels militars. La intervenció de l'exèrcit va resultar decisiva després que la justícia hagués donat la raó a la societat privada RS en el litigi amb la Comissió Nacional de Radiodifusió sobre els drets d'emissió.

L'exèrcit va imposar la seva opinió convençut que el futbol és un vehicle per arribar a la població. En el seu primer cap de setmana amb futbol i pel·lícules de franc, l'oferta suggereix que els tailandesos es decantaran per l'esport. A priori, té més ganxo l'Anglaterra-Itàlia que el film La leyenda del rey Naresuan V. El resultat de les properes setmanes encara no se sap, però el que sembla segur és que amb aquesta oferta l'exèrcit aconseguirà el propòsit de congraciar-se amb bona part de la població.

15-VI-14, I. Ambrós, lavanguardia