els talibans ataquen l’aeroport de Karachi, la capital econòmica del Pakistan

Des que, fa un any, el primer ministre pakistanès, Nawaz Sharif, va assumir el càrrec, va apostar clarament per asseure's a dialogar amb els talibans per intentar arribar a un acord de pau amb la insurgència. Totes les esperances se'n van anar en orris dilluns passat amb l'atac d'un comando talibà a l'aeroport de Karachi, que es va saldar amb un resultat d'una quarantena de morts i que va ser seguit ahir dimarts per un altre tiroteig contra l'acadèmia que la Força de Seguretat Aeroportuària té al mateix recinte, en el qual no hi va haver víctimes. S'ha tractat, sens dubte, del desafiament més gran a la seguretat del Pakistan per part de les filials d'Al-Qaida atrinxerades al terreny muntanyós fronterer entre el Pakistan i l'Afganistan.

   El Moviment Talibà del Pakistan (TTP, per les seves sigles locals) es va atribuir els atacs com a represàlia pels bombardejos de l'exèrcit pakistanès contra les seves bases. S'obria així el cercle viciós de represàlies i revenges que deixa en una situació difícil el Govern d'Islamabad, ja que el seu intent de buscar una sortida negociada al conflicte està ara en dubte. La situació demostra el bloqueig en què ha quedat l'estratègia política del primer ministre Sharif, atès que, d'una banda, no està preparat per atacar els rebels talibans, però de l'altra, si opta per continuar intentant la negociació amb ells, es pot guanyar l'enemistat de l'estament militar, el més poderós del Pakistan.

Després de mesos de contactes, el Govern pakistanès i les forces de seguretat van concloure que era impossible acceptar les demandes del TTP, com ara l'aplicació de la xaria en tots els àmbits, la retirada de l'exèrcit de les regions tribals i la creació d'"una zona de pau", per la qual cosa van reprendre els bombardejos contra les seves bases al costat de la frontera afganesa.

Des de l'any 2007 els talibans pakistanesos combaten el Govern central en una lluita que ja ha causat més de 6.000 morts, però l'assalt a l'aeroport de Karachi ha estat, sens dubte, la seva acció més agosarada, ja que van aconseguir la paralització completa de la ciutat, de 18 milions d'habitants, que és el centre financer i comercial del Pakistan. Molts veuen en aquesta acció suïcida una nova declaració de guerra oberta del Moviment Talibà del Pakistan, que, amb aquests atacs tan lluny de les seves bases i refugis, demostraria que disposa d'una capacitat logística més gran. Tot sembla indicar que l'objectiu d'aquests atemptats seria fer mal als interessos econòmics del país i aïllar-lo internacionalment. En qualsevol cas, han dinamitat la possibilitat d'un acord negociat.


Leer más: http://registrousuarios.lavanguardia.com/premium/54408876188/index.html#ixzz34QIH5laF
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

11-VI-14, lavanguardia