paranoia nacionalista del CGPJ contra el jutge Santiago Vidal

Amb to contingut, però ferm. Així va comparèixer ahir el jutge Santiago Vidal davant del promotor de l'acció disciplinària, figura de recent creació al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que està investigant la iniciativa de redactar un projecte de Constitució catalana. Vidal va admetre que participa en aquesta tasca i la va atribuir al desig d'un grup d'experts juristes, que tenen relació d'amistat entre si, de col·laborar en l'elaboració "d'un esborrany d'una hipotètica futura Constitució d'una hipotètica República de Catalunya". Vidal, en suma, va transmetre la idea que no promou accions il·legals sinó que pretén aportar els seus coneixements especialitzats per al supòsit que existissin en algun moment les condicions en què Catalunya pogués requerir aquesta mena de textos tecnicojurídics.

El jutge Vidal va explicar en aquest sentit que la seva tasca adquiriria ple sentit en "la hipòtesi que se celebri prèviament la consulta del dia 9 de novembre, i com a segon requisit que el resultat d'aquesta consulta sorgís l'inici d'un procés de transició nacional cap a un Estat diferent de l'Estat espanyol". I va demanar al Poder Judicial que no limiti el seu dret "a pensar". El promotor, el magistrat del Suprem (TS) Antonio Fonseca, va preguntar sobre els integrants del grup de juristes. Vidal, al seu torn, es va acollir al dret constitucional a guardar silenci i després va explicar que havia considerat que "aquesta pregunta era ofensiva".

La compareixença del jutge Vidal davant el promotor va durar una mica més de mitja hora. El to va ser cordial en tot moment, segons va dir el mateix magistrat, encara que va afegir que, a part de l'assenyalada, hi va haver més d'una pregunta a què es va estimar més no contestar. Vidal va afegir que si el Poder Judicial l'insta a abandonar la seva tasca paral·lela a l'activitat judicial ho acatarà, però presentarà recurs davant el Suprem i eventualment davant el Constitucional, si entén vulnerats els seus drets fonamentals. Davant el promotor va declarar, d'altra banda, que la preparació d'una Constitució catalana no li ha estat encomanada per institució o cap partit.

27-V-14, J.M. Brunet, lavanguardia