de l’estupidesa violenta en som víctimes, la paguem, (quasi) tots

Ros Roca Environment és una companyia que es dedica a fabricar béns d'equip i a desenvolupar sistemes i processos d'enginyeria per al medi ambient. Té un web detallat que tothom que estigui interessat en la indústria mediambiental faria bé de visitar, com he fet jo per assabentar-me de tota una sèrie de coses que desconeixia i que, si m'ho permeten, ara els explicaré. És una empresa amb una llarga història que es remunta a l'any 1953, quan Ferran Ros Pijoan i Ramon Roca Sala la van fundar a Agramunt (l'Urgell). De bon començament es dedicaven a comprar i a vendre fusta, i se centraven en el món agrícola: construïen remolcs, cisternes, eixos... Tres anys després -el 1956- van començar a fabricar equips de recollida de residus. El 1968 -l'any del maig de París i la primavera de Praga- van inaugurar la seu on encara són ara, a Tàrrega (l'Urgell, també). L'actual president, Ramon Roca Enrich -probablement fill del fundador Ramon Roca Sala, tot i que al web no ho diu- "continua apostant per la filosofia que sempre ha mogut la companyia: promoure una societat millor".

            L'objectiu de Roca Ros: "Treballar per construir una societat on les persones puguin tenir una qualitat de vida en harmonia amb el seu entorn. Des de Tàrrega hem anat creixent i ara som una empresa multinacional, amb activitat i representació en cinc continents". En efecte: tenen delegacions a vint-i-cinc estats d'Europa, a més d'Àsia, Àfrica, Oceania i Amèrica (del Nord, del Centre i del Sud). Només li falta tenir delegacions a l'Antàrtida, que molts geògrafs consideren també un continent. La seva tasca senyera s'ha vist sovint recompensada amb premis tan nombrosos com importants: premi de l'Associació Nacional d'Empreses Públiques de Medi Ambient espanyola, Medalla d'Honor al Mèrit Empresarial de l'Associació Iberoamericana de Cambres de Comerç, premi Empresaris del Món (atorgat pel diari El Mundo), premi a l'Estratègia Empresarial (atorgat per la revista Dirigentes), premi a la Internacionalització (atorgat pel setmanari Dossier Econòmic), premi Actualidad Económica al millor empresari català, premi Híspalis de l'Ajuntament de Sevilla, premi Ernst & Young Nacional a la innovació empresarial, Insígnia d'Or de la Fira de Lleida... Per desgràcia, el curt espai d'aquesta columna m'impedeix esmentar-los tots.

Ens trobem, doncs, davant d'una companyia a la qual no li fan por els reptes, una companyia amb vocació internacional i que -com ella mateixa afirma- té ànima i vocació de líder: "Però sense perdre de vista la nostra vocació humana. Això és el que ens fa grans". Amb aquestes premisses que l'han guiada des dels inicis, els puc assegurar que Ros Roca té davant seu un futur esplèndid, i més si tenim en compte que és l'empresa que abasteix de contenidors els carrers de Barcelona, Sants inclòs.

30-V-14, Quim Monzó, lavanguardia