l’estafa en les relacions comercials i el foment de la cultura

Fa uns dies, un home va comprar una consola PS3 en una d'aquestes webs que publiquen anuncis classificats on la gent explica què vol vendre i per quin preu. Es diu Gumtree i a Gran Bretanya és la més important, amb vuit milions de visitants únics cada mes. El 2005 va passar a mans d'eBay i, a més del Regne Unit, abasta sobretot Austràlia, Nova Zelanda, Polònia, Canadà, França, Sud-àfrica i Hong Kong.

Bé, el cas és que l'home que va comprar la consola PS3 -que es diu Edd Joseph i té vint-i-quatre anys- es va trobar que anaven passant els dies i la consola no arribava. Havia pagat religiosament els 96 euros que el venedor li demanava, però l'aparell encara no li ha arribat a casa... Indignat, ha decidit venjar-se d'una manera pacient. Ho explica al Bristol Post. Es dedica a enviar-li al mòbil les obres completes de William Shakespeare per missatges de text. Copia el text sencer de cada una de les obres i l'hi envia com a un únic missatge. Però, en canvi, el receptor el rep retallat, en trossos de 160 caràcters, de manera que el telèfon no deixa de sonar-li, constantment. A l'home estafat -dissenyador gràfic de professió- enviar aquests missatges no li costa ni un duro, perquè el pack que té contractat amb la seva companyia telefònica és il·limitat. De moment li ha enviat ja vint-i-dues obres, incloent-hi Hamlet, Otel·lo, Macbeth i Tot va bé si acaba bé, que a l'estafador li han arribat en 17.424 missatges. Quan li acabi d'enviar la resta d'obres de Shakespeare el nombre de missatges pujarà a la bonica xifra de 29.305.

El detall emocionant és que l'estafador s'ha dignat finalment a contestar l'estafat. No li havia agafat mai el telèfon per solucionar el problema de la PS3 i, en canvi, ara, atabalat pel brunzit constant del mòbil, li truca i li diu el nom del porc. Com a mínim han fet un pas endavant i han aconseguit establir una vibrant relació de puteig mutu.

28-IV-14, Quim Monzó, lavanguardia