el Congreso tramita sense ni tan sols votació l’actualització del "cupo vasco"

    El Congrés dels Diputats va aprovar ahir per assentiment, sense necessitat ni tan sols de votació formal, la tramitació directa i en lectura única o via exprés del Concert Econòmic del País Basc, conegut com a quota, en al·lusió a la quantitat que cada Diputació Foral basca entrega anualment a l'Estat en concepte dels serveis que els presta.

El projecte de llei del Concert corresponent a aquest any preveu la cessió a la comunitat basca de set impostos, la recaptació dels quals reportarà 70 milions d'euros a les arques d'aquesta comunitat en l'exercici del 2014. Entre els tributs hi ha el del 20% que des de l'any passat s'aplica sobre els premis de la Loteria Nacional, el qual ja va ser transferit de fet amb efectes retroactius a l'1 de gener del 2013. Com que la Grossa de del Nadal passat va deixar 180 milions a la localitat guipuscoana d'Arrasate, l'Estat havia d'abonar 36 milions a la Diputació guipuscoana.

        Aquest pagament i tots els que corresponen als set impostos transferits es va acordar quan el Consell de Ministres va aprovar, fa dues setmanes, l'actualització del Concert. Aquell acord ja va ser, de fet, una mera formalitat, ja que les administracions central i basca havien pactat els termes de la reforma a través d'una comissió mixta que ho va deixar tot tancat el mes de gener.

El president del Congrés, Jesús Posada, va trigar exactament 50 segons a donar curs a l'acord parlamentari d'ahir. "Cap grup no ha expressat la voluntat d'intervenir, de manera que, si els sembla, ho donem per aprovat per assentiment", va anunciar. Era previsible, perquè es tractava no pas de donar llum verda a la modificació en si del Concert, sinó a la tramitació per la via ràpida.

El procediment se substanciarà la setmana vinent en un debat amb només un torn perquè els grups fixin posició. Després s'aprovarà, s'enviarà al Senat i, finalment, tornarà al Congrés per a l'aprovació definitiva. Tot i que no és habitual que els partits discuteixin els termes del Concert, en mitjans nacionalistes s'indicava ahir la possibilitat que aquesta vegada UPyD -participant per primera vegada en una sessió parlamentària sobre aquesta matèria- formuli alguna observació.

21-III-14, F. García, lavanguardia