eleccions a l’Ateneu Barcelonès: continuista (!)?, opositor (?)? Vota (també) Fènix Ateneu!

Foto: cartell electoral de les candidatures Fènix Ateneu 2014Els quatre mil socis de l'Ateneu Barcelonès tenen una cita important el dilluns 24 de març. Hauran d'elegir el successor de l'actual president, Francesc Cabana, entre dos candidats: Josep Maria Carreras i Jordi Casassas.

Es renoven tots els càrrecs de la junta directiva i es presenten tres candidatures: Construïm el futur amb l'Ateneu, que encapçala Josep M. Carreras, amb Josep Montes i Pilar de Torres, com a vicepresidents, i dotze noms més, entre els quals Jesús Conte, Lluís Foix, Rosa M. Malet i Vicent Sanchis; El teu Ateneu, que encapçala Jordi Casassas, amb Patrícia Gabancho i Francesc Morata com a vicepresidents i altres noms coneguts com Bernat Castany, Jordi Coca, Carles Santacana o Enric Cirici; i Fènix Ateneu, que només presenta dos noms: Elisabet Ferran i Rafel Villaró, per a dues vocalies, però no per a la presidència.

Foto: plafó electoral de les candidatures Fènix Ateneu 2014Carreras lidera una llista part dels components de la qual ja formaven part de la junta anterior i es declaren hereus de les idees dels anteriors presidents Bohigas i Cabana. El seu objectiu: que l'Ateneu continuï sent un centre de debat cultural mentre es modernitza i s'amplia a nous àmbits (societat de la informació, ciències i arts visuals). "Volem tenir més influència, donar més divulgació a les nostres activitats i professionalitzar la gestió per a un pressupost de 3 milions d'euros". Sobre ideologies, assegura que són una candidatura on caben totes les sensibilitats, sota el comú denominador de democràcia i catalanisme, però "no volem que la independència i el futur de Catalunya sigui tema monogràfic".

Jordi Casassas rebutja el dirigisme i desitja un Ateneu que "no pertanyi a la cultura d'elit sinó que reflecteixi l'ebullició del país, que es concreta ara en el dret a decidir i en un moviment d'àmplia renovació democràtica". Sense renunciar al passat, vol obrir l'Ateneu al país "i que torni a dir coses i s'involucri en la vida de Barcelona i Catalunya". Avui, a la sala Verdaguer de l'Ateneu (19.30 h), hi haurà un debat entre els dos candidats.

19-III-14, J. Playà Maset, lavanguardia