creix la repressió de l’homosexualitat a l’Àfrica gràcies al populisme islamista i cristianista

"Cent fotos dels homosexuals més importants d'Uganda". L'exclusiva anava en portada i a tot color. L'octubre del 2010, el setmanari Rolling Stone -sense llaços amb el seu homònim dels EUA- va publicar la llista d'un centenar de gais i lesbianes ugandesos a qui demanava "penjar".

ilgamapaPoc després un conegut activista gai va ser apallissat fins a la mort per desconeguts. D'aquella pols vénen aquests fangs. El president del país, Yoweri Museveni, va ratificar ahir dilluns l'enduriment d'una llei que tipifica l'homosexualitat com a delicte i preveu penes de fins i tot cadena perpètua per als gais i lesbianes. "Cap estudi no ha demostrat que es pugui ser homosexual per naturalesa. Per això he accedit a firmar el projecte de llei", va dir ahir en el seu discurs Museveni.

La nova norma criminalitza fins i tot la "promoció" o el "reconeixement" dels homosexuals i preveu condemnes de presó per als qui els donin suport o no els denunciïn. Els ciutadans ugandesos estan requerits, per llei, a delatar tot aquell que sospitin que és homosexual.

Abans no era senzill, però des d'ahir és impossible viure obertament com a gai a Uganda. L'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, va ser de les primeres que van criticar una mesura que "institucionalitza la discriminació cap a homosexuals i podria encoratjar l'assetjament i la violència contra persones per raó de la seva condició sexual". El president dels Estats Units, Barack Obama, va avisar fa uns dies que la nova llei, aprovada pel Parlament el desembre passat i firmada ahir pel mandatari ugandès, suposa un "enorme pas enrere" i "complicarà la nostra valuosa relació amb Uganda".

Cal veure si l'advertència es queda en verb o toca on fa mal: els Estats Units són el donant més important del país en els últims anys, amb uns 400 milions de dòlars anuals en "ajuda humanitària". Uganda és un dels aliats més importants de nord-americans i europeus a la regió. Valgui l'exemple que un terç dels cascos blaus al polvorí somali, on les potències occidentals miren de no exposar els seus soldats, són precisament ugandesos.

Que des del país africà importen poc les pressions internacionals es pot demostrar amb tan sols dos gestos: l'aplaudiment unànime i les rialles dels presents en la roda de premsa del president d'ahir i en les paraules de burla d'un diputat ugandès que ocupava la primera fila. "Espero que els Obama estiguin veient això en directe! Desmond Tutu, Cameron..., (Museveni) us ha resistit".

  L'arquebisbe sud-africà i Nobel de la Pau, Desmond Tutu, va dir que la llei ugandesa li recordava els intents dels nazis i del règim de l'apartheid de "legislar contra l'amor". Amnistia Internacional va assenyalar que la llei mostra una "horrible expansió de l'homofòbia sancionada per l'Estat".

La llei de Museveni és un pas més en la deriva homòfoba del continent africà. De 54 països, 38 criminalitzen l'homosexualitat i el càstig va des de la marginació social fins a detencions o penes de presó i fins a la pena capital: a Mauritània, el Sudan, el sud de Somàlia i el nord de Nigèria, els homosexuals poden ser condemnats a mort.

L'arrel de la caça a l'homosexual d'Uganda té diverses ramificacions. Encara que sovint molts africans asseguren que l'homosexualitat és un invent vingut d'Occident, l'augment de sectes cristianes evangèliques d'origen dels Estats Units -els fons d'aquestes organitzacions solen venir dels Estats Units- es troba al darrere del rebuig frontal de l'homosexual.

A més del fonamentalisme religiós importat -majoritàriament cristià a Uganda, però també musulmà en altres països-, el masclisme imperant en moltes societats africanes és un altre dels factors. També la cortina de fum. El president Museveni, un devot cristià evangèlic, ha trobat en la comunitat gai un enemic fàcil de colpejar per desviar l'atenció de les acusacions de corrupció o l'augment de la inseguretat al país.

La tàctica no és nova. A començaments de mes, Museveni va fer un altre driblatge conservador. El mandatari ugandès va aprovar la llei antipornografia i va legislar un codi de vestimenta que prohibeix la roba "provocativa" com ara bruses o minifaldilles.

25-II-14, X. Aldekoa, lavanguardia

La conversa, d'ahir mateix, té lloc en una cantina de Lagos (Nigèria) entre plats d'arròs i plàtan fregit. Un administrador, un empresari, un columnista i un aturat; tots nigerians, a més d'aquest periodista. Com gairebé totes les xerrades amistoses a l'Àfrica, comença amb futbol. El masculí (City-Barça, Premier) i femení (la selecció nigeriana) fins que algú deixa anar: "Doncs jo crec que aquestes paies semblen paios". I un altre replica: "Les lesbianes, encara, però pitjor ells". I s'obre la veda.

"Un paio amb un paio? És fastigós", diu l'empresari, musulmà.

"És una porcada, això ve d'Occident, no és africà", aclama l'entrenador.

Tots assenteixen i el periodista nigerià, cristià de pro, fingeix posar seny; però no: "La roba, el futbol o el mòbil també vénen de fora, no és això, és que les nostres tradicions mil·lenàries estan contra l'homosexual".

"I si el teu germà et diu que és gai?", pregunta el periodista. Rialles. "El portaria a l'església", diu el columnista.

"El mato", dispara l'aturat.

Segons un informe del Pew Research Center (PRC), Nigèria és el país on menys s'accepta l'homosexualitat. Només un de cada cent nigerians creu que la societat ha d'acceptar un homosexual. Nigèria va endurir fa menys d'un any la seva llei antigai i preveu 14 anys de presó per al matrimoni homosexual. Segons l'informe del PRC, al Senegal, Ghana o Uganda, el 96% de la població rebutja els gais. El problema és que no estan sols. Aquesta setmana, el president de Gàmbia, Yahya Jammeh, va titllar els gais de "males bèsties" en un discurs televisat. "Combatrem contra aquestes males bèsties anomenades homosexuals i gais de la mateixa manera que lluitem contra els mosquits de la malària, o fins i tot d'una forma encara més agressiva", va escopir.

De 54 països africans -55 amb el Sàhara Occidental-, 38 consideren il·legal l'homosexualitat. La pressió sobre aquest col·lectiu a l'Àfrica va des de la marginació social, detencions o penes de presó fins a la pena capital: a Mauritània, Sudan, sud de Somàlia i nord de Nigèria, els culpables de mantenir relacions homosexuals poden ser condemnats a mort.

Diumenge, el president dels Estats Units, Barack Obama, va advertir al d'Uganda, Yoweri Museveni, que si seguia endavant amb la seva llei antigai les relacions entre els dos països es veurien afectades.

La causa de l'homofòbia varia segons el país, però hi ha denominadors comuns: l'integrisme religiós, cristià o musulmà, el masclisme social i la tàctica de distracció dels governs que veuen en els homosexuals un enemic comú i en el punt de mira. Enemics fràgils, com el camerunès Jean-Claude Mbédé, que va morir fa unes setmanes, abandonat per la seva família, després de passar 16 mesos a la presó. El seu delicte: enviar un SMS a un amic per dir-li: "M'estic enamorant de tu".

20-II-14, X. Aldekoa, lavanguardia