reciprocitat entre espanyols, o uns ho són més que d’altres?

Una família reclama a Wert que pagui l'escola concertada de la seva filla per estudiar en valencià.
Els pares demanen al ministeri que aboni les despeses d'igual manera que preveu pagar a les famílies que sol·liciten l'ensenyament en castellà a Catalunya.

Una família de Xirivella (l'Horta) ha presentat una sol·licitud al ministeri de Cultura i Educació reclamant danys econòmics i personals per haver hagut de dur la seva filla a un centre concertat d'un altre municipi davant la falta d'oferta d'ensenyament públic en valencià en la seva localitat.

Segons ha informat en un comunicat Escola Valenciana, els pares d'aquesta alumna demanen al ministre José Ignacio Wert que apliqui la llei orgànica de millora de la  qualitat educativa (Lomce) i garanteixi el dret a escollir ensenyament en la llengua pròpia, tal com preveu fer a Catalunya amb les famílies que sol·liciten l'ensenyament en castellà.

La família va tractar de matricular en valencià la seva filla el curs 2010-2011 a una escola de Xirivella, però la falta d'oferta d'ensenyament en valencià va fer que haguessin de matricular-la en l'escola cooperativa Les Carolines de Picassent. Aquest fet ha suposat una despesa per a la família durant els quatre cursos que ha estat la seva filla matriculada fora de la seva localitat de més de 17.000 euros.

Varietats del CatalàEn concret, la família reclama diferents danys en termes econòmics i personals per haver hagut de matricular la seva filla en valencià fora de la seva localitat. Reclamen al ministre Wert el pagament de la matrícula en el centre concertat, que suposa una despesa mensual de 100 euros; una despesa de transport mensual de 160 euros, i el pagament de 100 euros per la despesa del menjador escolar, ja que li resultava impossible per la distància anar a dinar a casa.

Aquesta família va guanyar el novembre passat un judici per obrir una línia d'ensenyament en valencià. Amb un grup de pares van recórrer la decisió de la conselleria d'Educació per la qual se'ls denegava un canvi de programa d'ensenyament per garantir el valencià al centre Ramón y Cajal de Xirivella. Escola Valenciana denuncia que la conselleria hauria d'haver convertit una de les unitats educatives de 1r de primària del centre, d'acord amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià, però no ho va fer, cosa que ha impedit que la filla de la família demandant pugui estudiar ja en aquest centre.

17-II-14, ara