nous retrocessos en una educació escolar sexual pobre i carca

sexoEnmig de la polèmica que ha provocat una llei que ens remunta a tres dècades enrere, s'ha obviat un aspecte molt important: on són les polítiques d'informació, d'educació, tot allò que es refereix a l'accés a l'anticoncepció? El projecte ara en discussió se centra exclusivament en la interrupció de l'embaràs, establint límits. Però i la prevenció?

En la proposta formulada per Gallardón no hi ha res d'això. Tot gira entorn de la protecció del no nascut i s'obvia qualsevol estratègia encaminada a evitar en la mesura que sigui possible un embaràs no desitjat. El Ministeri de Sanitat, per la seva part, assegura que està treballant en un pla de suport a la maternitat, que no té res a veure amb la prevenció. En qualsevol cas, des de Sanitat fan responsable al departament que dirigeix José Ignacio Wert de l'educació afectivasexual en l'entorn escolar.

Tots al sac i el sac per terra... Es dóna la circumstància que en la Lomce, acabada d'aprovar, no sembla que hi hagi cap encaix curricular d'aquesta matèria, sobretot en desaparèixer l'assignatura d'educació per a la ciutadania. D'acord amb aquestes dades, fa l'efecte que des del Govern central la qüestió de la prevenció d'embarassos no desitjats ha quedat literalment en el limbe.

I no és assumpte fútil perquè l'educació sexual espanyola deixa molt a desitjar, sobretot entre els menors, que minimitzen completament el risc d'embaràs. "Les enquestes ens demostren que hi ha un alt percentatge de joves que mantenen relacions sexuals, entre el 65% i 67% dels adolescents de 15 a 19 anys i entre el 93% i 96% dels joves de 20 a 26 anys", segons la radiografia realitzada per la presidenta de la Fundació Espanyola de Contracepció (FEC), Esther de la Viuda, el dia mundial de l'Anticoncepció 2013. "Aquesta és la realitat de la joventut espanyola, davant la qual no podem amagar el cap. El percentatge de nois i noies que mantenen relacions des de molt joves és alt i aquestes continuaran durant molts anys, fins que es trobin preparats per afrontar una paternitat responsable", indica De la Viuda.

I, tanmateix, sí que hi ha un pla per evitar, entre moltes altres qüestions, l'avortament. Es tracta de l'Estratègia Nacional de Salut Sexual i Reproductiva, aprovada per Sanitat i totes les comunitats autònomes en el 2010 en el si del Consell Interterritorial. El text recomana millorar la informació en salut sexual i establir eines que permetin conèixer les necessitats de la població, especialment dels menors. Entre els objectius del text també s'inclou millorar l'accés a mètodes anticonceptius i de prevenció d'infeccions de transmissió sexual i consensuar una cartera de serveis comuns per a l'atenció sexual.

Què ha passat amb aquesta estratègia? Senzillament, que des del 2011 el comitè tècnic (integrat per associacions de planificació, ginecòlegs, sexòlegs...) que havia de vigilar el seu desenvolupament no s'ha reunit, reconeix la doctora Isabel Serrano, ginecòloga de la Federació de Planificació Familiar i integrant d'aquest comitè. En aquests moments, assenyala la doctora Serrano, la gran majoria dels programes que té per objectiu millorar l'educació sexual-afectiva en els centres de salut i en les escoles i l'accés als mètodes anticonceptius, per exemple, estan en mans de les comunitats autònomes.

"Hi ha autonomies amb una llarga tradició en aquests temes que han continuat la seva feina, com és el cas de Catalunya o Andalusia, mentre que en d'altres, com Madrid, el que es fa és molt poc i depèn més de la voluntat dels professionals que perquè hi hagi una línia clara d'actuació"...

Sorprèn que tot i que hi ha mètodes anticonceptius eficaços i segurs, que poden cobrir perfectament les necessitats de joves i adults, no s'utilitzin o s'utilitzin de manera indeguda. Segons les dades facilitades per les associacions de planificació, persisteixen les idees errònies o les pors dels anticonceptius. Encara un 50% de les dones pensen que els hormonals causen problemes de fertilitat, produeixen càncer o augmenten el pes, mentre que els adolescents encara pensen que "per una vegada" que no es facin servir no passa res, que "la marxa enrere" és suficient, o bé no saben utilitzar el preservatiu.

Membres del grup d'experts Daphne van dur a terme una consulta en una clínica que realitza avortaments, preguntant a les dones el motiu de l'embaràs. Sobre els mètodes anticonceptius utilitzats, un 41% deia que cap o naturals, com la marxa enrere. El 51% va declarar que havia utilitzat o la píndola o el preservatiu; el 77% de les que van utilitzar el condó van assegurar que no ho feien en totes les ocasions i el 84% de les que apostaven per la píndola havia tingut problemes de retard.

Aquestes dades posen de manifest la necessitat d'educació sexual, no només des del punt de vista de l'ús dels anticonceptius, sinó també del seu l'accés, tal com lamenta la doctora De la Viuda. I és que l'únic pas fet pel Ministeri de Sanitat en aquesta matèria es refereix al desfinançament de les píndoles més modernes de deu formulacions a dues, mantenint les píndoles més antigues, les de segona generació.

Els experts critiquen durament aquesta mesura i aposten perquè hi hagi campanyes que promoguin l'ús de mètodes eficaços i s'eradiquin els múltiples mites i idees errònies.

29-I-14, C. López, lavanguardia