el 112 i l’estúpida imbecilitat de la nostra incultura civil

Costa de creure que hi hagi gent que pugui trucar al servei d'emergències 112 per gastar una broma. Però no és només un fet que passa de tant en tant, sinó que lamentablement és una cosa habitual. L'any passat van ser ni més ni menys que 194.899 trucades falses. Però és que el 2010 es va arribar fins a les 548.142. Les bromes de mal gust d'aquest tipus han disminuït, com pot veure's en aquestes xifres, però no ha estat per un augment de la consciència cívica, sinó per les elevades multes que comporta i que van des dels 150 euros als 600.000. Un nou protocol que serveix per filtrar les trucades també permet identificar qui les realitza, per la qual cosa les investigacions policials són més fructíferes. Malgrat aquestes mesures coercitives, és inadmissible que l'any passat es produïssin gairebé 200.000 trucades falses al 112, moltes protagonitzades per adolescents o per persones que han ingerit altes quantitats d'alcohol. Perquè les emergències no són cap broma.

10-IX-13, lavanguardia

  Si el 2010 van ser prop de 550.000; fins a l'agost no s'havia arribat a les 100.000. La causa: un nou protocol que serveix per filtrar trucades però també per identificar qui fa les falses. Se'n rastreja els autors, s'obren investigacions policials. I, si és necessari i es constata delicte, se sanciona.

"Aquesta classe de trucades és habitual en aquesta mena de telèfons, lamentablement. Qui truca per gastar una broma no és conscient dels problemes que pot crear: ja no és només per ocupar una línia, és perquè pot activar uns serveis d'emergència que també tenen un alt cost. Per això era una prioritat reduir el nombre de trucades falses. Ara per ara estem obtenint bons resultats i l'objectiu és continuar en aquesta línia", explica el director d'operacions del 112, Andreu Alfonso, qui afegeix: "Sí, les sancions poden arribar a ser molt altes, però són les que estableix la llei del 2007".

Hi ha de tot, des de bromes fetes amb una forta càrrega etílica, fins les que tenen com a protagonistes adolescents que proven d'emular Bart Simpson com si estigués trucant al bar de Mou. També hi ha veritables reincidents -per això les sancions- i n'hi ha que en fan un ús maliciós. Un exemple real: un home està esperant la segona prova d'alcoholèmia en un control perquè ha donat positiu i aleshores avisa d'un accident que, diu, acabava de passar a prop d'on és ell. Tot sembla molt real, tant, que fins i tot aconsegueix que el dispositiu on espera la segona prova es desmunti. Això sí, els agents ocupats d'investigar el cas el van atrapar fàcilment després...

"Hem anat introduint diversos filtres els últims anys. Ara identifiquem els números des dels quals es fa una trucada de broma o maliciosa i passen a formar part d'una llista. Quan truquen una altra vegada des d'un d'aquests números un enregistrament alerta que, si estan trucant per fer una broma o fer-se el graciós, per fer un mal ús del servei, poden enfrontar-se a sancions molt greus. Si no han penjat passen igualment a centraleta, no fos cas que en aquesta ocasió es tractés d'una emergència real", afegeix Alfonso.

També s'han establert una sèrie de preguntes claus davant qualsevol sospita. La mateixa professionalitat de la persona que està atenent a la centraleta d'emergències permet moltes vegades activar una emergència o advertir que amb el 112 no es pot fer broma. Però també ha estat important un altre fet: als que fan un mal ús del servei els persegueixen policialment. No es penja el telèfon i ja està.

El 2010 hi va haver 548.142 trucades de broma; el 2011, 308.452; l'any passat, 194.899, i enguany, incloent-hi l'agost, 99.917. "Estem contents, però hem de reduir encara més aquesta xifra", afegeix el responsable del servei.

La trucada menys greu, la falsa que no impliqui mobilitzar els serveis d'emergència o els insults a un teleoperador, es por arribar a sancionar amb 150 euros de multa. Quan són malicioses o impliquen la mobilització dels serveis d'emergència es consideren més greus. També quan se'n detecta un mal ús. "Hi ha gent que ha arribat a activar els serveis d'emergència inventant-se un esdeveniment, una emergència, per així trobar on tenia el cotxe. Això és inadmissible", afegeix Alfonso.

També se n'han trobat de multireincidents, habituals del 112, afligits d'una minusvalidesa psíquica. "En aquests casos, que n'hem tingut, no se sanciona. Però sí que demanem als familiars que extremin la vigilància", afegeix.

10-IX-13, R. Montilla, lavanguardia