el valencià, un idioma clandestinitzat?

El febrer del 2011, el president Francisco Camps
va forçar el tancament de les emissions de TV3 a València,
que va deixar de veure's després de vint-i-vuit anys.
El desembre del 2012, el Tribunal Suprem va anul·lar la prohibició,
encara que el PP mai no ha permès que es tornés a veure.

File:Dialectos del castellano en España.pngEl Consejo de Gobierno de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha acordado este miércoles reforzar su estructura tecnológica para que los valencianos puedan acceder a TV3 y Catalunya Ràdio a través de las 'apps' y los portales web disponibles, después de que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) haya cerrado las emisiones de la radio pública catalana en la comunidad para evitar multas de hasta un millón de euros por dos infracciones de la Ley General de Telecomunicaciones.

En un comunicado, el ente público ha lamentado que Catalunya Ràdio y Catalunya Informació se hayan dejado de oír en la Comunitat Valenciana, lo que provoca que los ciudadanos no tengan "ninguna radio ni televisión en lengua propia", teniendo en cuenta que recientemente han desaparecido Canal 9 y Ràdio 9. Además de a los valencianos, el cierre de las emisiones también afecta "a todos los que comparten un espacio común con la historia, la lengua y la cultura que Jaume I extendió al crear el Reino de Valencia", ha valorado la CCMA. El ente ha considerado que "es posible" otra manera de entender las relaciones en materia de comunicación, como lo demuestran los acuerdos que Catalunya tiene vigentes con Aragón, Andorra, Baleares y Francia para que TV3 y Catalunya Ràdio puedan sintonizarse sin impedimentos.

File:Dialectes català.svgPor eso, ha ofrecido sus medios para que la televisión y la radio públicas de Catalunya puedan llegar a la Comunitat Valenciana "con la misma normalidad y acuerdo con la que llegan a todos los territorios hermanos".

22-I-14, abc.es

El Ayuntamiento de Barcelona ha pedido este miércoles que vuelvan a emitir las emisoras Catalunya Ràdio y Catalunya Informació en la Comunidad Valenciana, después de que este martes a las 20.00 horas dejaran de hacerlo. La comisión de Presidencia y Régimen Interior del consistorio ha aprobado este miércoles una declaración institucional que tilda de "grave ataque a la democracia" el cierre de emisiones, y que se ha aprobado con el voto a favor de CiU, PSC, ICV-EUiA y ERC, mientras que el PP ha votado en contra.

Esta situación representa, "junto con el cierre de TV3, un ataque frontal a la lengua catalana, propia del País Valenciano", y también a la libertad de expresión, como lo fue también el de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) en noviembre, concluye el texto.

22-I-14, abc.es

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha acordat el tancament "immediat", després de vint-i-cinc anys, de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació a la Comunitat Valenciana. La decisió està condicionada per l'amenaça del Ministeri d'Indústria de multar aquest col·lectiu, propietari dels repetidors, amb un milió d'euros "per la instal·lació d'estacions radioelèctriques sense autorització i la utilització de freqüències radioelèctriques sense autorització". El portaveu de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, va qualificar la mesura d'Indústria d'un "nou atac a la llengua catalana". "Només els falta prohibir internet", va afegir.

El juny del 2013, a Indústria va arribar un ofici de la Generalitat valenciana, que governa el PP, que adjuntava un escrit de l'entitat Cercle Cívic Valencià (de caire marcadament anticatalanista), en el qual es denunciava que ACPV retransmetia des de Xiva (València) dos programes de ra- diodifusió. Segons consta a l'expedient, "les comprovacions tècniques realitzades pels funcionaris van determinar el propassat mes de desembre que es continuaven produint les reemissions i que consta en la direcció general que ACPV no disposa de les autoritzacions per emetre".

L'entitat ha explicat que divendres passat va rebre una notificació del ministeri en la qual comunicava l'obertura d'un expedient sancionador per dues "presumptes infraccions" en relació amb les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, cadascuna amb una possible multa de fins a 500.000 euros, d'acord amb la notificació. Indústria va requerir a l'associació que adoptés mesures per a "l'immediat i efectiu cessament de les emissions; amb l'advertència que, en cas d'incompliment de la requesta, l'administració actuant procedirà al precintat dels equips i aparells que formen part de la xarxa de difusió". El Govern fixa un termini d'un mes per presentar les al·legacions. ACPV ha encarregat al seu servei jurídic l'estudi i preparació de l'escrit d'al·legacions davant l'expedient incoat i l'anunci de les dues possibles multes. El febrer del 2011, el president Francisco Camps va forçar el tancament de les emissions de TV3 a València, que va deixar de veure's després de vint-i-vuit anys. El desembre del 2012, el Tribunal Suprem va anul·lar la prohibició, encara que el PP mai no ha permès que es tornés a veure.

22-I-14, S.. Enguix, lavanguardia