document "Com enfocar la seguretat i la defensa en un nou Estat d’Europa"

[Catalunya, nació de pau]

Com enfocar la seguretat i la defensa en un nou Estat d’Europa

 

El passat 27 de novembre es va fer públic el document "Catalunya, nació de pau. Com enfocar la seguretat i la defensa en un nou Estat d’Europa".  El text és una proposta innovadora, agosarada i riogorosa, resultat de diversos mesos de reflexions i deliberació que un grup de divuit persones vinculades a diferents organitzacions del moviment per la pau han dut a terme en el seminari Estat de Pau sorgit després de la publicació el 30 de gener de 2013 del Manifest "Catalunya per la seguretat humana i la pau", del col·lectiu Pau i Treva.

 
La possibilitat que Catalunya pugui esdevenir un Estat ha obert la porta a plantejar diverses qüestions sobre les quals s’hauran de prendre decisions. El document presenta propostes per contribuir al diàleg social sobre quin hauria de ser el model de seguretat i de defensa d’un Estat europeu del segle XXI.
 
El document analitza l’evolució de les amenaces a la seguretat humana i com s’hi ha fet front, el paper dels exèrcits, les aliances internacionals i la cursa armamentística. També reflexiona sobre les noves amenaces i les alternatives necessàries per fer-hi front, sense violències.
 
Partint del tarannà obert, dialogant i pacífic de Catalunya, tant des de l’àmbit ciutadà com institucional, el document proposa abordar els conflictes des d’una perspectiva no militar i planteja noves vies de seguretat i defensa per fer front a la complexitat de les amenaces actuals.
 
Resum de les 10 tesis del document 
  1. La majoria d’amenaces a la seguretat no es resolen amb un exèrcit
  2. Afrontar els riscos reals demana prendre mesures en molts camps
  3. Hi ha perills i amenaces no contemplats en l’anàlisi tradicional de la seguretat
  4. Un nou estat europeu té una oportunitat única d’innovar en seguretat i defensa
  5. Un país més segur, un país amb defensa civil.
  6. Catalunya ha desenvolupat una cultura política a favor de la pau
  7. El moviment pacifista és un actiu important del nostre país
  8. Catalunya ha desenvolupat també un marc legal per promoure la pau
  9. Les organitzacions socials catalanes participen activament en el moviment internacional per la pau
  10. Tenim la capacitat per generar un nou sistema de seguretat i de defensa
Els participants al seminari Estat de Pau que han redactat el document són: Jordi Armadans, Alfons Banda, Pepe Beúnza, Núria Breu, Joan Contijoch, Felip Daza, Lluís Fenollosa, Josep Lluís Gordillo, Jaume Llansó, Xavier Masllorens, Martí Olivella, Pere Ortega, Àlvar Roda, Fèlix Saltor, Maria Gabriela Serra, Lluís Sobrevia, Jordi Urgell i Eduard Vinyamata.

A més, fins ara, més d’una setantena de personalitats catalanes hi donen suport i ja s'han recollit quasi 400 adhesions.

Pots llegir el document i t'hi pots adherir aquí

Més informació a: www.estatdepau.cat         informacio@estatdepau.cat