Itàlia elimina les subvencions amb Diner Públic als partits polítics

Per combatre que els ciutadans estan tips de la classe política, el Govern italià, que dirigeix Enrico Letta, va aprovar ahir un decret llei que suprimeix les subvencions públiques directes als partits. Ja no serà l’Estat qui els financïi, sinó la gent, amb caràcter voluntari, a través dels seus impostos o de les seves donacions particulars.

L’abolició de les generoses transferències automàtiques als partits en virtut dels vots aconseguits era una promesa feta per Letta quan va formar el Gabinet de gran coalició, l’abril passat. El compromís responia a la pressió del carrer, després dels escàndols protagonitzats per diverses forces, com ara la Lliga Nord o la desapareguda La Margarida –centreesquerra– , amb alguns dirigents que es van embutxacar els diners o els van utilitzar per a les seves despeses personals, sense cap escrúpol.

Letta i els seus aliats de centre i de centredreta potser no haurien actuat amb tanta determinació si no hagués irromput el Moviment 5 Estrelles (M5E), del còmic Beppe Grillo, a les últimes eleccions generals. Una de les senyes d’identitat dels grillini, un dels seus cavalls de batalla, ha estat sempre la denúncia de les subvencions als partits i la negativa a rebre les que els corresponien. Els altres partits han hagut de seguir el seu exemple per no quedar en mal lloc i arriscar-se a perdre vots.

Com a alternativa al sistema actual, els contribuents que ho desitgin podran dedicar el 2 per 1.000 dels seus impostos, a través de la seva declaració de la renda, a finançar els partits. També podran fer donacions, amb certs límits, i desgravar-les.

Els partits polítics, segons el decret de llei aprovat, es veuran sotmesos a una supervisió molt més severa de les finances, per evitar, com passava amb la Lliga Nord, que els diners de les subvencions servissin per pagar els capricis de la família d’Umberto Bossi, o que el tresorer de La Margarida es comprés pisos de luxe i viatgés amb magnificència dins i fora d’Itàlia. A partir d’ara, els balanços dels partits hauran de rebre el vistiplau d’auditors externs.

Grillo no es va donar per satisfet amb el decret llei. Tem que hi hagi subterfugis i lletra petita. Va exigir, a més, que el Partit Demòcrata (PD), al qual pertany Letta, torni a l’Estat els 45 milions d’euros que va rebre després dels últims comicis.

14-XII-13, E. Val, lavanguardia