seguim educant a nenes i nens en el masclisme i l’agressió a la diferència, a la llibertat

Puta i marieta són dos epítets que es repeteixen en molts centres escolars. El masclisme i l’homofòbia segueixen presents entre les generacions més joves i motiven bona part de les actituds hostils i casos d’assetjament entre adolescents, assenyala l’estudi Diversitat i convivència als centres educatius, de la Universitat Complutense de Madrid, en col·laboració amb la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb) i Google. L’informe ha analitzat les principals causes de discriminació als instituts a través de més de 3.000 qüestionaris a alumnes i professors i de tallers amb estudiants.

Si un adolescent no encaixa en els patrons de bellesa establerts i té sobrepès –sobretot en el cas de les noies–, si és o “sembla” lesbiana, gai o bisexual, si un noi trenca amb els rols del sexe masculí o una noia té moltes parelles, sol convertir-se en blanc de burles, insults o agressions. Es tracta dels motius de discriminació més assenyalats pels entrevistats. “El masclisme continua molt present entre els nostres adolescents i als centres educatius”, alerta l’estudi.

“En aquesta edat hi ha molt de masclisme. Els nois veuen el seu futur amb una noia que els netegi, els cuini i que estigui a la seva disposició per al que ells vulguin. Si una noia per estar amb molts nois és una fresca, un noi per estar amb altres noies és un heroi. Això em sembla fatal”, escriu una de les entrevistades, de setze anys. Actituds que semblen d’altres temps, però que perduren. També s’ha detectat un rebuig de tot aquell que és “diferent”, que no vesteix com els altres, o té unes aficions particulars, independentment de la seva orientació sexual. Hi ha una certa falta de tolerància entre els adolescents.

Les burles i els insults en general són bastant comuns als centres educatius. Un 90% dels enquestats admet haver estat testimoni d’aquests comportaments. Nois i noies són víctimes per igual d’aquest tipus de discriminació, però ells sí que mostren actituds més agressives. Els nois són els que més tendeixen a insultar, i si s’és home, es tenen fins a dotze vegades més probabilitats de patir assetjament per part d’altres companys. “Els alumnes es veuen envoltats en una atmosfera més agressiva entre ells que les alumnes entre elles”, indica l’estudi.

En vista d’aquesta situació, amb patrons de comportament que es repeteixen, els professors reclamen més formació per poder actuar en els casos de discriminació i assetjament. Però la possibilitat de treballar contra les actituds homòfobes i masclistes a les aules “s’ha reduït” amb l’aprovació per part del PP de la Lomce, van lamentar des de la Felgtb.

15-XII-13, M. Gutiérrez, lavanguardia