catalan question: "The Economist" parla d’Inquisició espanyola

'The Economist' parla d'"inquisició espanyola" i avisa Espanya: "Prohibir el referèndum
no resol la situació”

El setmanari britànic lamenta que Rajoy "no tingui cap pla"

.
.
.

.

.

.

.

.

"Prohibir el referèndum no fa res per resoldre la creixent pressió dels catalans per canviar la seva relació amb Espanya". Això és el que diu l'últim número del 'The Economist'. Pel prestigiós setmanari britànic, gens procliu a abraçar les causes de les nacions sense estat, no hi ha res com la paraula 'no' pronunciada des de Madrid per "inflamar les passions separatistes".

El setmanari, que lamenta que Rajoy no té cap pla per solucionar el problema, apunta que la proposta socialista de reforma de la constitució "requerirà el suport del PP". La revista considera que, "pel que sembla", les solucions hauran d'esperar a les eleccions generals del 2015 i augura que, mentrestant, les fractures en la societat catalana i entre els catalans i els espanyols "creixeran".

En un article titulat 'Un referèndum sobre la independència?', el setmanari explica que el president català ha llençat "el màxim desafiament per a l'estructura interna d'Espanya en la història recent" però destaca que el govern espanyol "pot i bloquejarà" el referèndum. En aquesta situació, diu 'The Economist', es pot preveure que Artur Mas declari que les pròximes eleccions catalanes tindran un caràcter plebiscitari, "tot i que les eleccions podrien no celebrar-se fins al 2016". En aquest context, afirma que "és impossible predir el que succeiria després". Així, sentencia que "el tema més espinós d'Espanya no es resoldrà durant anys".

El rotatiu també es fixa en la proposta federal del socialistes espanyols tot i que assegura que "Rajoy no la veu bé". A més, també analitza alguns sectors de CIU, on diu que "hi ha un sector que s'oposa a la independència total". 'The Economist' explica que, amb la coalició dividida, Mas "depèn cada vegada més d'Esquerra Republicana, que actualment apuntala el Govern i l'hauria obligat a convocar eleccions si Mas no hagués complert la seva promesa de convocar el referèndum sobre la independència per a l'any vinent". En aquest sentit, destaca que les enquestes donen com a favorita ERC de cara als propers comicis. "La qüestió de la independència ha fracturat el panorama polític català, i condueix els votants cap als partits més definits com a pro o antiindependència", apunta.

Finalment, 'The Economist' explica que en el període de pocs anys el suport a la independència s'ha disparat fins al 56%, segons les enquestes. Així i tot, també afirma que existeix "un nombre important d'indecisos" i per il·lustrar-ho cita al periodista de 'La Vanguardia' Enric Juliana, qui diu que "molts catalans fluctuen diàriament, despertant separatistes i anant a dormir federalistes".

ACN Londres | Actualitzada el 13/12/2013, ara