energia nuclear: un cost enorme per a un risc fatal

L’Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV) ha invertit durant els dos últims anys 30 milions per reforçar la seguretat de les dues centrals nuclears i té previst invertir 70 milions més fins al 2016. L’accident de Fukushima ha obligat a preparar les centrals per afrontar la pitjor de les catàstrofes. A Ascó ja és visible l’estructura de l’edifici a prova de terratrèmols, on es guardaran els equips d’emergència, i el búnquer amb heliport, des d’on es gestionaria la central en el pitjor dels escenaris imaginables.

En aquest emplaçament, al costat de l’Ebre, s’ha dibuixat la possibilitat de trencament de totes les preses des de Mequinensa. “L’aigua pujaria quaranta metres, però tot i així no afectaria els equips vitals de la central”, assegura José Antonio Gago, director general d’ANAV. Tot i així, s’ha definit com reaccionar davant el pitjor: que la central es quedés sense subministrament elèctric (ja sigui a causa d’un desastre natural com terratrèmols, inundacions o pluges i temperatures extremes, o a causa de qualsevol altre accident com un atac terrorista). Per gestionar l’emergència, aquest any s’han adquirit generadors elèctrics portàtils i bombes d’alta i baixa pressió perquè en un moment de necessitat es pugui injectar aigua i refrigerar el reactor.

Tot aquest nou equipament es guardarà en una nau dissenyada a prova de terratrèmols i que ja s’ha començat a construir en un lloc estratègic dels terrenys de la central d’Ascó, a prop d’una de les sortides i en el punt més alt, la qual cosa permet una visió completa de les instal·lacions nuclears. Aquí també s’aixecarà el Centre Alternatiu de Gestió d’Emergències (CAGE), un búnquer des d’on es gestionaria la central en cas de necessitat i que disposarà d’un heliport per poder rebre material si les carreteres fossin impracticables. Aquest centre i un altre d’igual a Vandellòs seran operatius a finals del 2015.

Des de Fukushima s’han creat 30 noves guies i procediments en cas d’accident; s’ha impartit formació específica al personal per afrontar emergències i s’estan fent altres obres, com reforçar el mur d’un barranc a Vandellòs o ampliar-ne un altre a Ascó. L’objectiu és mantenir la central segura durant les 24 hores posteriors a la catàstrofe.

Les inversions més abundants s’afrontaran a partir del 2014, quan s’instal·laran recombinadors passius d’hidrogen (per evitar una explosió) i filtres de molt alta eficiència per controlar una possible fuga de radioactivitat a l’exterior. Fukushima ha obligat a reforçar la seguretat a l’interior dels emplaçaments nuclears. Queda pendent revisar la gestió de l’emergència al territori més immediat.

29-XI-13, S. Sans, lavanguardia