el crèdit de Bankia a la família del President de les Corts valencianes fou de 35 milions

El secretari del consell d'administració de Bankia i la seva matriu, el Banco Financiero y de Ahorros (BFA), Miguel Crespo, va assegurar ahir davant el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu que el banc va informar a la Fiscalia Anticorrupció de l'existència de 15 operacions sospitoses, principalment crèdits irregulars, concedits per Bankia a empreses de la família del president de les Corts Valencianes, Juan Cotino.

A preguntes de l'advocat d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Crespo va assenyalar que les operacions es remunten a activitats de les antigues caixes d'estalvis que van donar lloc a Bankia, entre les quals, la valenciana Bancaja.

Bankia, que està controlada majoritàriament pel FROB (Fons de Reestructuració Bancària), dependent del Banc d'Espanya, analitza les operacions anteriors per si hi hagués alguna irregularitat. En aquest sentit, el que va informar el banc a anticorrupció és que en l'època de Bancaja i altres caixes es van concedir almenys 35 milions a una societat, Share Capital, en la qual tenen participació dues empreses de la família Cotino, per adquirir habitatges en països d'Europa de l'Est, informa Europa Press.

El jutge Andreu investiga la sortida a borsa i la gestió de l'entitat que van provocar el rescat públic més gran d'un banc a Espanya. Crespo va detallar que l'expresident de l'entitat Rodrigo Rato li va ordenar expressament remetre el 4 de maig del 2012 un correu electrònic a tots els consellers en el qual els informava que els comptes corresponents a l'any anterior s'endarrerien a causa del fet que Deloitte demanava més temps per auditar-les.

Crespo va reconèixer que només mitja hora abans havia enviat un altre correu electrònic al Ministeri d'Economia que incloïa les línies generals del pla de viabilitat destinat a fer reflotar l'entitat, en el qual se sol·licitava una aportació de 7.000 milions d'euros de diners públics. Durant l'interrogatori, que es va allargar durant més de tres hores, preguntat pel motiu de la tramesa de l'esmentat correu electrònic malgrat no haver tractat de forma directa el tema amb l'auditor, Crespo va contestar: "Com volíeu que no em fiés de la paraula del meu president?".

Tots aquests moviments es van produir dies abans que el consell d'administració fos obligat a dimitir i substituït per l'actual, que lidera José Ignacio Goirigolzarri.

Segons les fonts consultades, el secretari del consell d'administració s'ha alineat durant la seva declaració amb la tesi ja defensada davant el magistrat pels consellers que afirma que l'auditora Deloitte no va advertir de la gravetat de la situació. Crespo, encarregat de redactar les actes dels consells, va posar de manifest que en cap no s'assenyala que Deloitte comuniqués a l'entitat l'existència de problemes financers que van acabar derivant en el rescat. Malgrat tot, el secretari va reconèixer que Bankia no ha valorat iniciar accions contra l'auditora.

El testimoni es va referir a un altre correu electrònic remès als consellers després de la publicació el 25 d'abril del 2012 d'un informe del Fons Monetari Internacional (FMI) en el qual s'advertia que una entitat espanyola, el nom de la qual no va transcendir, necessitaria una injecció econòmica aviat. S'hi assenyalava que la interpretació de l'organisme internacional era "una falsedat absoluta". Crespo va assegurar que la tramesa i contingut d'aquest comunicat també van ser responsabilitat de Rato.

En la causa que instrueix el jutge Andreu hi ha 36 imputats, entre els quals hi ha 32 membres de l'antic consell d'administració de l'entitat financera, que presidia Rodrigo Rato.

17-IX-13, lavanguardia