respirem aire amb tòxics que produïm nosaltres mateixos. I...?

  La brutícia de l’aire torna a assetjar l’àrea de Barcelona, on s’han comptat sis alertes per pol·lució en els últims tres anys. La Generalitat ha tornat a activar el protocol contra la contaminació a la zona de Barcelona. I ho ha fet amb més antelació que en ocasions anteriors. Es busca que la mesures posades en marxa (en gran part recomanacions a la ciutadania) permetin reduir la càrrega contaminant sense esperar que les condicions atmosfèriques empitjorin.

La previsió és que els pics màxims siguin demà, quan pot ser que se superin els valors límit per al diòxid de nitrogen (NO ), un dels agents de contaminació principals, originat bàsicament pel trànsit de vehicles motoritzats.

Gol a la contaminación del aire en la ciudadProtecció Civil va demanar ahir altre cop als ciutadans que redueixin el temps que passen en els espais a l’aire lliure. Ja ho va fer la setmana passada. Aquest és un dels consells que recull el protocol, les mesures del qual afecten 16 municipis de l’entorn barceloní.

El pla inclou també la recomanació d’evitar els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat, utilitzar el transport públic, no fer esforços físics prolongats a l’aire lliure i evitar el consum de tabac.

A més, en les vies principals d’accés en aquesta zona regeix una velocitat màxima de 90 km/h, límit que s’indica als panells electrònics.

La gran paradoxa és que en aquesta ocasió el protocol s’ha activat sense que en cap de les estacions de mesurament de la qualitat de l’aire se superessin ahir els límits màxims requerits. En aquest sentit, Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental, va admetre ahir a La Vanguardia que l’alerta s’ha fet de manera anticipada per “reduir el trànsit” i aconseguir que un comportament preventiu pugui millorar la qualitat de l’atmosfera.

Farran va afegir que, en altres ocasions similars, la població no va renunciar al cotxe.

10-XII-13, A. Cerrillo/Ó. Muñoz, lavanguardia