mort d’una persona al CIE de Zona Franca

SOS Racisme exigeix una investigació oficial profunda i efectiva per la mort d’una persona al CIE de Zona Franca, Barcelona 

Ahir es va donar a conèixer per part d’alguns mitjans de comunicació la mort d’una persona de nacionalitat armènia al Centre d’Internament per a persones Estrangeres (CIE) ubicat a la Zona Franca de Barcelona. D’acord amb les informacions publicades, es va suïcidar durant la matinada del dimarts penjant-se amb els cordons de les seves sabates al trobar-se aparentment sol en el que es coneix com a cel·la d’aïllament. 

Lamentablement una vegada més la mort d’una persona en el CIE ens mostra una realitat de vulneració de drets a la nostra ciutat. I per això, una vegada més des de SOS Racisme exigim el tancament d’aquests centres.

Davant l’opacitat amb la que funciona el CIE de la Zona Franca, els antecedents de violència, maltractaments i morts que han denunciat persones que es troben allà privades de llibertat, així com per les dificultats a les que ens enfrontem tant per a l’accés a aquest espai, com per desenvolupar les nostres tasques de defensa dels drets humans, des de SOS Racisme exigim a les autoritats competents de l’Estat espanyol que duguin a terme una investigació suficientment profunda i efectiva dels fets ocorreguts al CIE de la Zona Franca, com a mínim en els termes en els que el Tribunal Europeu de Drets Humans (cas San Argimiro Isasa c. Espanya) els va indicar que haurien d’observar en casos on les persones que es troben sota custodia directa de la policia o d’altres serveis comparables de l’Estat.

La nacionalitat, condició migratòria o els antecedents penals amb els que suposadament comptava la persona que va morir al CIE de Zona Franca no han de ser un obstacle, ni justificació alguna per deixar d’investigar de manera efectiva i profunda els fets allí ocorreguts, com tampoc han d’utilitzar-se per a criminalitzar a les persones que es troben allí privades de llibertat.

Denunciem per enèsima vegada les precàries condicions en les que sobreviuen les persones retingudes als CIES. Ni tan sols existeixen les garanties ni els drets dels centres penitenciaris, tot i que les persones privades de llibertat no ho estan per un delicte sinó per una falta administrativa. Tampoc existeix un Reglament que reguli el seu funcionament. SOS Racisme portem anys denunciant aquestes irregularitats i aquest menyspreu als drets humans sense que hi hagi hagut cap conseqüència per les persones responsables, fins ara.

  • Des de SOS Racisme estarem atentes al desenvolupament d’aquestes investigacions.
  • Des de SOS Racisme exigim una vegada més que se’ns permeti desenvolupar les nostres activitats de defensa dels drets humans a l’interior del CIE de la Zona Franca.
  • Des de SOS Racisme insistim una altra vegada en la necessitat de posar fi als CIEs i les constants violacions de drets humans que aquests representen, només amb la seva pròpia existència.

Barcelona, 4 de desembre de 2013.

Atentament,

Jose Peñín – Comunicació i Acció

SOS Racisme Catalunya

c/ Hospital, 49 Ppal Barcelona

T: 93 301 05 97  F: 93 268 16 37

M: 636 248 621

W: sosracisme.org

TT: @SOSRacis