"Achilipú, apú apú, achilipú, apú", Quim Monzó

A Egipte, durant el govern de Mohamed Mursi, salafistes i Germans Musulmans van emetre cinquanta-un decrets islàmics sobre les dones. Ara que ja no mana, la Universitat d’Al Azhar, del Caire, els ha estudiat i un diari – Al Masry Al Youm– n’ha resumit els detalls més interessants, que permeten entendre quina visió en tenen aquests individus. Primer: les dones són “criatures estranyes, creades exclusivament per al sexe”. Les seves veus, les seves mirades i la seva presència fora de la casa són ofensives. Segon: és inacceptable que, si està sola a casa, una dona posi en marxa l’aire condicionat. Ho ha de fer el marit, quan torni. Tercer: es pot declarar nul un matrimoni si home i dona copulen despullats. Ho han de fer vestits. Quart: les dones i els nens es poden fer servir com a escuts humans durant les manifestacions. Cinquè: les dones cometen adulteri si van al mar a nedar, fins i tot si ho fan cobertes del cap als peus i només amb la cara descoberta. ¿El motiu? En àrab, ‘mar’ és una paraula de gènere masculí, de manera que, quan l’aigua toca les parts Les dones són “criatures estranyes, creades exclusivament per al sexe” íntimes d’una dona, aquesta esdevé adúltera i, per tant, ha de ser castigada. Sisè: les dones no poden menjar –ni tan sols tocar– certs aliments: els cogombres, els plàtans... Al Masry Al Youm diu que és “per la forma fàl·lica que tenen”.

S’ha de dir que aquests decrets islàmics, tot i haver estat dictats per sacerdots, tenen l’aprovació de les altes autoritats, religioses o no. Depèn. És una situació diferent de la que regeix des de la setmana passada una mica a l’est d’Egipte, a l’Aràbia Saudita. El muftí Abdelaziz al Sheij, màxim manaia religiós del país, ha demanat a les autoritats que prohibeixin als metges de sexe masculí examinar cadàvers de dones. Ho explica Efe des de Riad: “Segons el sotssecretari del Ministeri de Sanitat, el doctor Abdelaziz Mohamed al Hamidi, el seu departament va rebre el missatge del clergue i va decretar que es compleixi a tot el país. Al missatge, el clergue insisteix en la necessitat que, als hospitals, els cossos de les dones mortes els examinin només metgesses. Per a Al Sheij, ‘la inviolabilitat del cos d’un musulmà mort és la mateixa que la d’un que sigui viu’, per la qual cosa és pecat que un home vegi una dona despullada, encara que sigui morta. La petició d’Al Sheij respon a diverses queixes que hi ha hagut sobre metges que han examinat cadàvers femenins en els centres hospitalaris per investigar-ne les causes de la mort. La mateixa situació s’esdevé amb els forenses que fan autòpsies a dones per aclarir casos criminals i veuen parts íntimes del cos femení”.

Com em deien fa un quart de segle algunes feministes catalanes cada cop que escrivia al Diari de Barcelona articles contra l’ablació de clítoris: “No siguem xenòfobs i xenòfobes, Quim. Hem d’acceptar la seva cultura i la seva manera de pensar”.

4-XII-13, Quim Monzó, lavanguardia

JPEG - 48.5 ko
Egypte : conférence de presse des
candidates du parti salafiste Al Nour.