mala independència si es fa en l’oblit dels excel·lents (Ramon Barnils, in memoriam?)

Mitjans com Tele/eXpres, El Noticiero Universal, La Vanguardia, Ajoblanco o El Temps, entre d’altres, van contenir en les seves pàgines els articles del periodista Ramon Barnils (Sabadell, 1940-Reus, 2001), recordat ara amb el llibre Vint i Ramon Barnils (Edicions Dau), de Laia Altarriba, que incorpora a més el documental Barnils tal com raja, de Laia Soldevila i Albert Lloreta.

L’editor Ton Barnils, fill del periodista, va explicar ahir que el llibre gira entorn dels eixos del periodisme, de la implicació política i de la biografia del personatge. En el camp professional, va destacar el fet que Barnils va ser impulsor i pioner d’una agència catalana de notícies, en implantar en primer lloc el servei de notícies en català de l’agència Efe, i també la seva forma peculiar d’entendre la professió: “Per ell, primer era el periodista i després el mitjà, que era el lloc per transmetre les seves idees”.

L’autora del llibre, Laia Altarriba, membre del col·lectiu independentista Grup de Periodistes Ramon Barnils, va explicar que la figura d’aquest informador no és prou coneguda i està sotmesa “a un silenci que considerem injust”.

Entre els entrevistats que parlen de Barnils al llibre hi ha cineastes com Francesc Bellmunt i Marc Recha, periodistes com Rafael Poch i Joan de Sagarra, l’escriptor Ferran Torrent, l’acadèmic Joan Manuel Tresserras, l’editor Eliseu Climent i el polític d’ERC Joan Puigcercós.

Vint i Ramon Barnils va acompanyat d’un DVD amb el documental Barnils tal com raja, que, amb un fil argumental basat en una entrevista de Guillermina Motta al periodista, recupera els testimonis de persones que el van conèixer, encara que en molts casos no coincideixen amb els del llibre. TV3 i Catalunya Ràdio han cedit material per a aquesta obra. Barnils va fer un emblemàtic programa a l’emissora, El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico.

Ton Barnils, com la resta dels qui han indagat en la vida del periodista desaparegut, no és capaç d’endevinar quins serien les seves idees i comentaris en l’actual situació social i política, més enllà de la seva coneguda inclinació independentista. No obstant això, el fill del periodista va assegurar que reclamava que l’informador havia de ser “davant del polític” encara que això no signifiqués necessàriament en contra.

El llibre i el documental es presentaran avui (19.30 h) al Born Centre Cultural.

La banda sonora del documental és del músic Quimi Portet, exalumne de Barnils, que explica amb ironia que gràcies a Barnils va deixar el periodisme i es va dedicar a la música.

13-XI-13, lavanguardia