la Comissió Europea qualifica de "rubbish" les declaracions del Ministre Wert sobre erasmus

http://www.youtube.com/watch?v=EnKC9AlFumE

"Basura". Al portavoz comunitario de Educación, Dennis Abbott, le gustaría ser "más diplomático", según ha dicho esta mañana en Bruselas. Sin embargo, la Comisión Europea está molesta con las afirmaciones del Gobierno, que este lunes aseguró que los fondos provenientes de la Unión Europea para estudiantes Erasmus se reducirán a partir del año que viene a la mitad.

"Es basura", ha asegurado el portavoz, recordando que el nuevo programa, llamado Erasmus Plus, abarcará más sectores educativos y laborales, pero en ningún caso reducirá los fondos. "Las declaraciones que sugieren un recorte de los fondos y una reducción a la mitad de los estudiantes Erasmus (beneficiarios de las ayudas) son totalmente falsas", según Abbott.

   Según Bruselas, el presupuesto sólo para el programa de educación superior subirá un 4% en 2014 y hasta un 60 % durante los próximos siete años. La UE pretende que la partida para un Erasmus ampliado a más beneficiarios que los estudiantes de universidad aumente en un 40%.

"La única posible explicación es que las autoridades españolas decidan reducir su propia contribución", por lo que en ese caso podría suceder que "el número decrezca", según Abbott. Pero "eso es su problema", según él.

"Nos ha cogido totalmente por sopresa", en palabras del portavoz, que sí ha explicado que hay nuevos criterios para acceder al programa "aprobados por unanimidad por los Estados miembros, incluido España".

Según Wert, que este lunes explicó a las comunidades autónomas el nuevo programa Erasmus, el cambio en esos criterios iba a reducir los fondos para España a la mitad al concentrarse en la población y no en el número de estudiantes potencialmente beneficiados.

Este martes, el ministro culpabilizó a otros, presumiblemente comunidades autónomas que relataron la reunión a la prensa. Según él, el recorte es una interpretación de "algunas personas" que estuvieron presentes ayer en la Conferencia General de Política Universitaria, y a "lo que otros han interpretado". "Se está hablando de cosas distintas, no por lo que nosotros hayamos dicho, sino por lo que otros han interpretado que hemos dicho", ha enfatizado Wert, informa EFE.

En todo caso, calificó la afirmación de Abbott como "absolutamente impropia de un portavoz".

ESPAÑA INTERPRETA MAL LOS CRITERIOS

Pese al desmentido, en un comunicado, Educación aseguró el lunes que "con las medidas nuevas, el reparto se hará fundamentalmente dependiendo de la población del país, lo que perjudicará a España frente a otros países. El ministro ha afirmado que éste no ha sido el criterio que España ha defendido".

La Comisión es tajante: España es el quinto país por población, pero es el "cuarto en cuanto al presupuesto destinado, con 124 millones de euros y el tercero en cuanto a educación superior, con 33 millones". Esto sucede así porque "además del tamaño de la población" que menciona el ministro "se tienen en cuenta" los fondos recibidos y su uso en los últimos años, según el portavoz.

No es la primera vez que Bruselas tira de las orejas a Wert por las becas Erasmus. La semana pasada, otro portavoz comunitario criticó que Educación hubiese suprimido ayudas a estudiantes con el curso empezado.

LOS ESTUDIANTES, CONTRA WERT

Varias asociaciones de estudiantes universitarios consideran "vergonzoso" el tirón de orejas de Bruselas, informa Europa Press. "Hoy mismo desde Bruselas se desmiente al propio ministro, es una mentira más y una vergüenza que trate de encubrir sus recortes diciendo que vienen desde Europa", ha señalado el presidente de la Federación de Asociaciones de Estudiantes Universitarios (FAEST), Fidel González.

En su opinión, es una "suerte" que en Bruselas haya "dirigentes más serios" que en España.

EL HUFFINGTON POST  |  Por   12/11/2013


La Comissió Europea nega que els canvis en les beques Erasmus redundin en una reducció dels fons o becaris per a Espanya. Des de l’any que ve, finançaran també pràctiques per a estudiants de formació professional, voluntariat o esport. Però això no vol dir que es vagi a reduir la dotació per a universitaris, assegura Brussel·les. Espanya, de fet, rebrà el 2014 un 4% més de fons per a educació superior que aquest any. El que sí que pot portar a una caiguda del nombre d’estudiants que surt a estudiar a Europa és la decisió d’Espanya de reduir el tram nacional que completa l’ajuda europea als erasmus. Si el Govern confirma les seves intencions, “seria enterament decisió de les autoritats espanyoles, i no de la Comissió”, va replicar ahir el portaveu comunitari d’Educació. El programa Erasmus Plus preveu un repartiment de fons basat en la població i la participació passada, criteris amb què “Espanya surt ben parada”: és el país que més erasmus envia de tota la Unió Europea i, “sent el cinquè país més poblat, rebrà la quarta partida més gran d’ajuts el 2014”. Segons Brussel·les, la decisió de fixar una beca mínima per becari i no només un màxim, encara que obligarà Espanya a donar més diners per estudiant, no redundarà en “grans oscil·lacions” gràcies a l’augment global del pressupost.

13-XI-13, lavanguardia

Els intents del ministre d’Educació José Ignacio Wert d’implicar Brussel·les en la seva decisió de retallar les beques al popular programa Erasmus han esgotat la paciència de la Comissió Europea, que ahir va fer servir termes molt durs per desqualificar l’anunci del ministeri sobre una pretesa reducció dels ajuts a Espanya.

Aquestes al·legacions són “completament errònies”, va replicar el portaveu comunitari d’Educació, Dennis Abbott, després de conèixer-se que Wert va advertir abans-d’ahir els representants de les comunitats autònomes que s’acostaven retallades per part de la UE en aquest programa. Brussel·les ho nega: Espanya rebrà un 4% més de fons l’any entrant per a intercanvis universitaris, 53 milions d’euros, una quantitat que anirà creixent any rere any d’aquí al 2020 gràcies a l’augment d’aquesta partida en el nou pressupost de la UE (augmenta un 40%).

El Govern espanyol, van dir fonts del Ministeri d’Educació abans-d’ahir a diversos mitjans, va afirmar en canvi que amb els nous criteris de repartiment dels ajuts Espanya sortirà perjudicada: l’any vinent rebrà la meitat de fons i podrà becar a la meitat de joves.

Tenen sentit aquestes afirmacions? La resposta del portaveu comunitari va ser inusualment franca. “M’agradaria dir-ho de forma més diplomàtica, però això són ximpleries”, va respondre Abbott ahir al migdia a un periodista que es va fer ressò de la interpretació que fa el ministeri de la reforma del programa Erasmus. El terme anglès utilitzat ( rubbish, en la cita original: escombraries en sentit literal i ximpleries o disbarats en sentit figurat) va causar un fort disgust en el Govern i el Partit Popular, que van tractar de canviar el focus del debat arremetent contra el to ’“impropi” que va fer servir el portaveu. Abbott, per la seva part, va rebre ahir diverses trucades de la Representació Permanent d’Espanya davant la UE demanant explicacions.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va expressar a París el seu “ple i total suport” al ministre d’Educació i va considerar que la polèmica sobre les beques Erasmus és fruit d’un “malentès”. El president del Govern va valorar que Wert “està dirigint la reforma més important dels últims temps a Espanya, que és la reforma de l’educació”, informa Lluís Uría. María Dolores de Cospedal va considerar que es tracta d’“un terrible malentès”, i Ramón Valcárcel, president de Múrcia i el Comitè de Regions de la UE, va demanar “respecte” per a Wert. “Es pot dir a una persona ‘vostè menteix’ de mil maneres diferents”, va afegir.

La polèmica té el seu origen en la reunió que el ministre va mantenir dilluns amb representants de les comunitats autònomes. A la sortida, la consellera d’Educació d’Astúries, Ana González, va explicar que Wert els havia avançat que l’any que ve arribaran a Espanya menys fons per fomentar la mobilitat dels estudiants universitaris.

Poc després, fonts del ministeri van assenyalar a diversos mitjans de comunicació a Madrid que el proper any es rebrà la meitat de fons i es podrà becar a la meitat d’universitaris. Es passarà “de 40.000 a 20.000”, van concretar. Ahir el servei de premsa del ministeri va acusar a la premsa de malinterpretar les seves paraules (una cosa sorprenent ja que tots els mitjans les van entendre de forma similar) i va matisar que la reforma “podria donar peu a una disminució del nombre de becaris (...) a canvi d’un substancial augment dels fons que en rep cada un”.

Aquesta versió encaixa millor amb els canvis que prepara la UE per al programa, aprovats “per unanimitat, és a dir, també per Espanya”, va recalcar Abbott, al consell de ministres d’Educació. Els nous criteris de repartiment tindran en compte la població de cada país —com afirma el ministeri— però també es tendirà a premiar les institucions que més participin en els programes. Les dues claus afavoreixen Espanya (vegeu la informació adjunta). Fonts de la Comissió Europea van lamentar que aquestes polèmiques, que atribueixen a un intent de carregar la Unió Europea amb la seva decisió de retallar les beques, puguin perjudicar la reputació d’un dels programes que millor representen l’ideal europeu.

13-XI-13, B. Navarro, lavanguardia