el PSOE, un juguet en mans de la UPyD de na Rosa Díez

En trenta anys, el PSC ha trencat dues vegades la disciplina de vot del PSOE al Congrés, i totes dues pel dret a decidir. Una moció d’UPyD sobre “la fal·làcia del dret a decidir” va propiciar aquesta nova ruptura interna. Tal com va succeir durant les resolucions del debat sobre l’estat de la nació, el 26 de febrer passat, els diputats del PSC es van negar a votar aquesta vegada a favor d’una moció del partit de Rosa Díez que rebutjava de forma explícita el dret a decidir de Catalunya. “El Congrés proclama que, sota cap concepte, una part de la ciutadania no pot decidir sobre l’organització territorial de l’Estat excloent la resta d’aquesta decisió”, diu el text al qual van acabar donant suport PP i PSOE.

Des de primera hora del matí es va veure que la moció defensada per Rosa Díez estava inequívocament enverinada. Redactada per negar el dret a decidir sobre el seu futur polític per part de qualsevol autonomia, el text recollia de forma explícita el suport als articles 1.1 i 1.2 de la Constitució espanyola. D’aquesta forma, qui votés al Congrés dels Diputats en contra de la moció d’UPyD ho estaria fent en contra de la mateixa Constitució. Prou que sabia Rosa Díez que la proposta seria especialment incòmoda per a les diferents sensibilitats del PSOE.

No obstant això, aquestes circumstàncies no van ser obstacle perquè, des de l’inici, els socialistes marquessin distàncies. “Ningú no ens ha de dir a nosaltres si donem suport o no a un article de la Constitució; donem suport a tots”, defensaven membres de la direcció del grup socialista en converses amb els periodistes. Des de la tribuna d’oradors, el diputat asturià José Ignacio Sánchez Amor defensava hores més tard amb vehemència aquesta mateixa posició: “Nosaltres ens reafirmem en tots els articles de la Constitució”.

En línia amb aquesta estratègia, el grup que presideix Alfredo Pérez Rubalcaba havia registrat al matí una esmena en la qual, a més de donar suport a la Constitució, es proposava una reforma encaminada cap a la formació d’un Estat federal, que és la que defensen des de la seu central del PSOE. La direcció socialista tenia molt clar a aquella hora que UPyD no podria acceptar-la, la qual cosa els proporcionaria la coartada perfecta per abstenir-se en la votació. Així ho havia pactat la direcció del grup socialista amb els responsables del PSC a Madrid.

Tanmateix, a mesura que avançava la tarda, els socialistes van començar a virar el seu posicionament cap al sí, sota pressió de destacats membres de la vella guàrdia, entre el quals els dirigents andalusos Alfonso Guerra i Manuel Chaves. No va importar que, tal com havien previst, Rosa Díez rebutgés de totes totes l’esmena federalista. Les pressions dels barons territorials es van incrementar a mesura que transcorrien les hores fins que, passades les nou i mitja, la portaveu socialista, Soraya Rodríguez, confirmava que el PSOE votaria a favor de la moció i, per tant, en contra del dret a decidir.

Fonts de del PSC no ocultaven la seva sensació d’haver estat traïts per la direcció del grup al que pertanyen. “Nosaltres hem mantingut el nostre compromís per l’abstenció, són ells els que han canviat sense oferir cap explicació”, comentaven enutjats després de la votació.

L’anterior ruptura de vot va suposar una multa per als diputats del PSC i la sortida de José Zaragoza de la direcció del grup socialista. Fa només unes setmanes, donant per superada la crisi, el seu càrrec va ser ocupat per Francesc Vallès, excoordinador dels parlamentaris del PSC.

30-X-13, L. Izquierdo, lavanguardia