històrica ’marea verda’ a Ses Illes contra la enginyeria lingüística del Govern Bauzá

La manifestació supera totes les previsions i desborda la capital.La manifestació de Palma en defensa de la vaga indefinida de docents i contra el decret del trilingüisme del govern de Bauzá ha començat a caminar a les 17.55 d'aquest diumenge, cinc minuts abans del que estava previst per por de la massificació. A aquesta hora, la plaça Espanya estava plena de gom a gom i impregnada del color verd característic de les samarretes que identifiquen les persones contràries al final del model d'immersió lingüística que suposa el polèmic decret del govern del PP a les Illes.

Sindicats, docents, pares i mares d'alumnes han format part d'una espectacular mobilització, una veritable marea verda, que els organitzadors ja havien augurat com la més gran de la història de les Illes. Només a Palma s'hi esperaven 50.000 persones, però la convocatòria ha superat totes les previsions. Els recomptes per intentar obtenir un nombre aproximat d'assistents han anat creixent al llarg de la tarda. Com sempre, segons les fonts consultades, els milers d'assistents s'incrementaven: 60.000, 80.000, 100.000... Però les les imatges parlen per si soles i mostren com desenes de milers de participants en la protesta, gairebé tots vestits de verd, han ocupat la plaça Espanya de Palma i els carrers dels voltants.  Els organitzadors han assenyalat que el d'avui ha estat "un dia històric, la major manifestació de la democràcia a les Balears".

El secretari general de l'STEI, Biel Caldentey, ha explicat als mitjans de comunicació a la Plaça de la Reina que aquest dia ha estat "tan històric que el govern, o es posa histèric o es posa a negociar". Caldentey ha també ha assenyalat que aquest dilluns quan la Conselleria es torni a reunir amb la Taula de negociació "només" voldran "tres respostes a tres preguntes: retirada del TIL, retirada de la Llei de Símbols, i retirada dels expedients disciplinaris dels directors de Mahón", ha explicat. "Si no, ha continuat el sindicalista, volem propostes concretes amb capacitat de negociació, no es pot perdre el temps, que no sigui un covard". "Si els queda un gram d'intel·ligència, han de rectificar quan la part més sana de la societat surt al carrer a demanar millor educació i diàleg", ha afegit.

Poca estona després de començar la manifestació de Palma també ha començat la de Maó, que igualment ha tenyit de verd els carrers del centre de la capital de Menorca. Aproximadament a la mateixa hora, centenars de manifestants començaven a caminar pel mateix motiu a Eivissa.

   A la capital de Mallorca, la manifestació s'ha posat en marxa per completar el recorregut previst, des de la plaça Espanya fins a plaça de la Reina en un trajecte de prop de tres quilòmetres, mentre centenars de participants han continuat arribant al punt d'inici des de molts indrets, entre ells, els centenars que s'hi han desplaçat en els dos-cents autocars procedents d'altres localitats. El col·lapse de la ciutat ha estat tal que s'han hagut de tancar carrils inicialment preparats per al pas del trànsit.

Aquesta iniciativa ha tingut lloc després que la Conselleria d'Educació i els sindicats STEI, CCOO i l'Assemblea de Docents no hagin arribat a un acord sobre l'aplicació del decret del trilingüisme, el TIL, després de diversos dies de negociació i en el marc d'una vaga indefinida de docents que ja fa deu dies que dura.

Però no només és la societat civil balear la que ha sortit als carrers. També a la capital catalana s'ha fet una concentració de suport als docents illencs, que no afluixen. Centenars de representants de la comunitat educativa, dels sindicats i dels partits polítics s'han aplegat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per rebutjar el model trilingüe del govern Bauzá.

Dilluns, nova reunió

Demà dilluns, una nova oportunitat. Govern i sindicats es tornaran a reunir per intentar desbloquejar la situació. De moment, però, els mestres poden continuar la vaga gràcies, en part, a iniciatives com la "caixa de resistència", que ha recollit més de 200.000 euros.

La protesta es pot seguir a les xarxes socials amb l'etiqueta #29sTotsSomDocents i #TotsSomDocents.

29-IX-13, 324.cat

Miles de personas han colapsado Palma este domingo en la manifestación contra el Tratamiento Integrado de Lenguas (TIL), las políticas lingüísticas del Govern, en apoyo a la huelga indefinida de docentes y, sobre todo, contra el presidente del Govern, José Ramón Bauzá.

A pesar de que la manifestación estaba previsto que empezara a las 18.00 horas, media hora antes ya estaba la zona comprendida entre la calle 31 de Diciembre y la Plaza de España repleta de manifestantes. La mayoría de estos portaban camisetas verdes.

En la marcha -que ha recorrido las Avenidas, el Paseo Mallorca, Jaime III, Borne y acaba en la plaza de la Reina- se han podido leer y escuchar lemas como 'Por una educación pública de calidad', 'No tenemos miedo, nosotros somos la mayoría gritona', 'Si los docentes adoctrinasen, vosotros no gobernaríais' o 'No a la imposición, sí a la educación', así como otros del estilo 'A relaxing cup de hostias contra los fachas'.

La marea verde rodeaba a las 19:00 horas Palma desde la Plaza de España hasta la Plaza de la Reina, principio y fin de la manifestación. Según la Asociación de Matemáticos, ha reunido a unas 100.000 personas.

Según el Departamento de Geografía de la Universitat de les Illes Balears (UIB), se ha cubierto una superficie de entre 32.000 y 41.000 metros cuadrados.

La manifestación ha partido tras una pancarta con el lema 'Contra la imposición, defendamos la educación'.

El acto ha sido convocado por la Plataforma Crida, la Assemblea de Docents, el STEI, la Obra Cultural Balear, la Uctaib, la Associació de Directors d'Educació Infantil i Primaria, la Fadesib, FAPA, Coapa, Joves per la Llengua, CCOO, CGT, Fete-UGT, Jubilats per Mallorca y Plataforma d'Estudiants de Balears.

Los organizadores de la manifestación han señalado que "es un día histórico, es la mayor manifestación de la democracia en Baleares".

El secretario general del STEI, Biel Caldentey, ha explicado a los medios de comunicación en la Plaza de la Reina que este día ha sido "tan histórico que el Govern o se pone histérico o se pone a negociar".

Caldentey ha señalado que este lunes, cuando la conselleria se vuelva a reunir con la mesa de negociación, "sólo" querrán "tres respuestas a tres preguntas: retirada del TIL, retirada de la Ley de Símbolos, y retirada de los expedientes disciplinarios de los directores de Mahón".

29-IX-13, ciutat.es

La manifestación de Palma en defensa de la huelga indefinida de docentes y contra el decreto del trilingüismo de Bauzá ha comenzado a andar a las 17.55 h de este domingo, cinco minutos antes de lo previsto por miedo a la masificación.

A esta hora, la plaza España estaba llena a rebosar del color verde característico de las camisetas que identifican a las personas contrarias al final del modelo de inmersión lingüística que supone el polémico decreto del gobierno del PP en las Islas.

Sindicatos, docentes, padres y madres de alumnos forman parte de una manifestación que los organizadores anuncian como la más grande de la historia de las islas. Sólo en Palma esperan 50.000 personas.

Poco después de comenzar la manifestación de Palma también ha comenzado la de Maó, que igualmente ha esparcido el color verde de los concentrados por las calles del centro de la capital de Menorca. Aproximadamente a la misma hora, cientos de manifestantes comenzaban a caminar por el mismo motivo en Ibiza.

En la capital de Mallorca, la manifestación ha comenzado a caminar para completar el recorrido previsto, de plaza España hasta Plaza de la Reina en un trayecto de cerca de tres kilómetros, mientras cientos de manifestantes continuaban llegando al punto de inicio.

La iniciativa tiene lugar después de que la Conselleria de Educación y los sindicatos STEI, CCOO y la Asamblea de Docentes no hayan llegado a un acuerdo sobre el aplicació del decreto del trilingüismo, el TIL, después de varios días de negociación y en el marco de una huelga indefinida de docentes que ya hace diez días que dura.

En las redes sociales, el hashtag #29StotsSomDocents ha sido trending topic toda la tarde.

Ver imagen en TwitterCatalunya se suma a la defensa del catalán
La comunidad educativa, sindicatos y partidos políticos se han reunido en la plaza de Sant Jaume para rechazar el modelo trilingüe del gobierno Bauzá.

Esta movilización coincide con la multitudinaria manifestación por las calles del centro de Palma para rechazar el modelo trilingüe. La manifestación ha sido convocada por el Comité de apoyo de Barcelona a la Huelga Indefinida de Docentes en las Islas Baleares. Al final de la concentración, que no ha registrado ningún incidente, se ha leído un manifiesto mientras se gritaban consignas como 'Bauzá, dimisión'.

29-IX-13, acn, lavanguardia