reobre l’"ambaixada" mallorquina a Barcelona sense suport del Govern Bauzá

Sense discursos oficials ni proclames sentimentals. Un cop de baqueta, la tombarella d’un acròbata i l’Espai Mallorca va obrir amb festa, a ritme de jazz-funk i espectacle de circ, la seva nova seu, amb nova organització, nous plantejaments i l’absolut desinterès de les institucions balears.

Foto: Reobre Espai Mallorca Barcelona   Després del seu tancament  el mes de novembre, finalment l’entitat cultural Espai Mallorca obre les  portes en un nou local del barri del Raval de Barcelona. http://www.illadelsllibres.com/2013/09/27/reobre-lespai-mallorca/El local és més petit que l’antic espai del carrer del Carme, però també és més gran. Més obert. A la plaça Vicenç Martorell –la plaça del Kasparo, al costat de Bonsuccés. A totes les Illes. I a totes les arts, no només a les lletres. També al barri del Raval. Ahir, al voltant de la banda Orange Juice Funk Collective, els acròbates de l’Hotel Iocandi i la dansa de Maria Magdalena, s’aplegava la colònia mallorquina a Barcelona, barrejada amb veïns del barri de tots els orígens. Quatre cantons que tanquen tot un món.

Enric Casasses s’hi va acostar per donar el seu suport a la recuperació de l’espai cultural. “El que està passant a Mallorca amb el català és una vergonya”, deia. “Ja vaig col·laborar amb l’anterior equip i estan bé aquests nois que ara assagen l’autogestió... O la suggestió”, va comentar. Francesc Parcerisas es felicitava per la reobertura de l’espai, amb el fotògraf Toni Catany, un veterà resident del Raval, i Maria del Mar Bonet, que buscava una de les samarretes verdes amb les quals la Plataforma Crida ha omplert de color els carrers de Palma. La plataforma n’ha venut ja més de vint mil per sufragar les despeses de la vaga indefinida dels mestres i professors balears contra el decret de trilingüisme que retalla l’ensenyament en català.

El nou Espai Mallorca està gestionat ara per la fundació Crits i Renou –volen demostrar que és possible sortir endavant de manera assambleària– i disposa d’una ajuda de l’ICUB i els diners que hi aporta un centenar de socis, més el que pugui recaptar de la llibreria, un bar i una petita secció gastronòmica amb productes de Mallorca, Menorca i Eivissa, inclosa –atenció els llépols– la sobrassada de porc negre de Can Manxa, de Felanitx.

No es tracta de repetir el model folklòric de les cases regionals. A la sala d’exposicions es poden veure les fotos de Gabriel Lacomba –premi Ciutat de Barcelona de vídeo– i aviat es remeiarà l’oblit del centenari dels poetes Bartomeu Rosselló-Pòrcel (mallorquí) i Marià Villangómez (eivissenc) amb una exposició que enllaçarà l’Espai Mallorca i l’Institut d’Estudis Catalans amb l’exposició d’Espriu al CCCB. Hi haurà més iniciatives, com un debat sobre colonització amb Juníper Serra.

Barcelona guanya un nou centre cultural i les Balears es fan més visibles.

28-IX-13, J. Massot, lavanguardia