Barajas sota AENA: madrileny en beneficis, nacional en pèrdues

- nacionalisme: uns, aspirants, se’n reclamen; d’altres, establerts, no se’l reconeixen

L’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, ... va destacar que Barajas necessita una línia de baix cost. “Això és fonamental en el món del turisme en el qual vivim”, va subratllar. “Nosaltres podem fer molta promoció, però si no hi ha una fórmula per venir, no hi podem fer res”, va postil·lar. Aquest “problema és de tots”. Per l’alcaldessa, “cal tenir una política nacional sabent que l’aeroport de Barajas és l’aeroport de la capital d’Espanya”.

Willie Walsh, el conseller delegat del grup IAG, va carregar ahir contra les autoritats espanyoles, especialment el ministre d’Indústria, Juan Manuel Soria, que va criticar la fusió d’Iberia amb British Airways. “No entenc les crítiques dels polítics espanyols, ja que la situació crítica d’Iberia no és culpa d’IAG. Els seus resultats eren pèssims, i la crisi econòmica espanyola ha fet que siguin pitjors. IAG no és culpable de la situació econòmica a Espanya. IAG no ha estat qui ha apujat les taxes de l’aeroport en plena caiguda de la demanda”, va dir ahir en una trobada amb periodistes a la ciutat xinesa de Chengdu, on British Airways ha inaugurat una ruta des de Londres. “Els polítics no entenen realment el que ha passat a Iberia i no entenen la imperativa necessitat de reestructurar la companyia”, va criticar el primer executiu del grup propietari d’Iberia i Vueling.

“No tinc ni idea de les raons de les autoritats espanyoles per criticar la fusió d’Iberia”, va afirmar Walsh, que va revelar que ha intentat concertar una reunió amb la ministra de Foment espanyola, Ana Pastor, diverses vegades. “Sempre està massa ocupada per rebre’m; no conec els polítics que ens critiquen i mai no se m’han adreçat personalment”, va reconèixer. “Jo no faig negocis per obtenir l’aprovació dels polítics. Però sí que crec que les seves declaracions perjudiquen molt els resultats comercials de la companyia”.

Walsh es va mostrar crític amb la pujada de taxes d’Aena el 2013. “Barajas és una infraestructura excel·lent, però en aquesta situació és impossible créixer. I encara menys si apuges els preus dels costos de l’aeroport”. La pujada de taxes a Madrid “va ser una gran decepció”. “I continuen apujant-les. No té sentit”, va concloure.

Segons Walsh, la greu crisi de la companyia i de Barajas és conseqüència de la crisi econòmica a Espanya. “El problema de Barajas té més a veure amb la situació de l’economia espanyola i l’economia de Madrid que amb la reestructuració d’Iberia”, assegura l’executiu irlandès. “Dir que la situació de Barajas és culpa d’Iberia és no veure els problemes reals que té a hores d’ara l’economia espanyola”, afirma.

Barajas té una greu sagnia de passatgers, amb caigudes de trànsit de vora el 15% que qüestionen la gran inversió de la T4 i els plans d’Aena de privatitzar l’aeroport. El mes d’agost passat l’aeroport del Prat va superar en trànsit mensual la instal·lació madrilenya per primera vegada a la història. Una fita que va provocar la reacció immediata de les autoritats espanyoles i madrilenyes, primer amb la creació d’un comitè de rutes per a Barajas i després amb un intent d’uniformització del comitè del Prat per situar-lo sota la direcció del Ministeri de Foment. A més de la reducció d’activitat d’Iberia del 15% pel pla de reestructuració, l’activitat de Barajas s’ha vist greument afectada per la reducció de rutes i freqüències de Ryanair i EasyJet. “La crisi de Barajas no és culpa d’Iberia. Hi ha una clara correlació entre els resultats de l’economia i els resultats de l’aeroport” assegura.

Tot i així, Walsh va defensar la fusió de British Airways amb Iberia. “La situació de l’economia espanyola és pitjor i més llarga que no es preveia, i ha afectat la rendibilitat d’Iberia, especialment en operacions interiors. Però, tot i això, continuem pensant que l’operació era la millor opció”.

“És impossible saber quan es recuperarà Iberia, abans hem d’arribar a una base de costos que encara queda molt lluny”. va destacar. Walsh confia en una recuperació d’Iberia a mitjà termini. “Fins al 2015 no podrem acomiadar tots els treballadors que sobren, llavors començarem una etapa nova”. La companyia està immersa en un ERO per acomiadar al voltant de 3.800 treballadors en tres anys.

Sobre Vueling, l’executiu va assegurar que la seva via de creixement, a més del Prat, serà l’expansió de les bases internacionals: París, Amsterdam, Roma. “El futur de Vueling no és treballar per a British Airways; no ho fa ara i no ho farà en el futur”, va assegurar. Així mateix, va assenyalar que la funció de la companyia no passa per alimentar vols de radi llarg d’altres companyies, tal com pretén Qatar Airways des del Prat. “No és la nostra responsabilitat, només ho farem si Álex Cruz (conseller delegat de Vueling) ho considera rendible per a la companyia, però no pensem servir els interessos d’altres companyies que són competència”, va afirmar.

Willie Walsh també va assegurar que Vueling continuarà tenint la seu a Barcelona en un escenari d’independència de Catalunya, fins i tot si deixa de pertànyer a la UE. “Continuarem a Barcelona”, va afirmar l’irlandès.

25-IX-13, A. Gastesi, lavanguardia