aturada massiva en el sistema escolar balear contra el Govern Bauzá

La primera jornada de vaga indefinida per protestar contra la política educativa del Govern balear va aconseguir un suport massiu del professorat i la paralització de la major part de centres educatius de les illes. La protesta va complir les previsions i va aconseguir tenyir de color verd les entrades de les escoles i instituts, on també es van concentrar nombrosos grups de pares. Els convocants, integrats pels sindicats STEI, CC.OO., UGT, ANPE i l’Assemblea de Docents, van calcular una participació superior al 90 per cent, mentre que el Govern, que es nega a ajornar el trilingüisme, la va reduir al 22 per cent.

El suport a les protestes ha guanyat força els últims dies, un fet que es va fer patent ahir als carrers. Els sindicats UGT i ANPE, que al principi desconfiaven de la mesura, finalment es van sumar després que l’Executiu aprovés un decret-llei urgent per mantenir l’aplicació del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), malgrat que la justícia n’havia suspès el calendari d’aplicació. Aquesta decisió ha unit el col·lectiu docent, que fins ara s’havia mostrat fragmentat a l’hora de secundar la vaga per la pèrdua salarial que implicava. El resultat ha estat una de les mobilitzacions més importants de l’ensenyament a les Balears, i la primera vegada que el curs comença amb una vaga indefinida.

L’Assemblea de Docents, un moviment de base que durant els últims mesos ha aconseguit demanar un ampli suport al sector, va informar d’una participació global del 91 per cent amb dades recollides en 244 centres, i que l’escola pública i les cooperatives concertades van registrar una incidència més important.

El colofó de les aturades van ser les multitudinàries manifestacions que van tenir lloc al migdia davant les seus governamentals de cada illa. Segons els organitzadors, a Mallorca es van congregar més de 4.000 persones, mentre que a Menorca ho van fer 600 i a les Pitiüses se’n van comptabilitzar 500.

El Govern va defensar que la participació havia estat “baixa”, d’acord amb les dades facilitades pels directors dels centres. Tanmateix, segons els convocants, l’Executiu no ha considerat el personal destinat a serveis mínims, que a primària era del 30 per cent i a secundària, del 25 per cent. Entenen, en qualsevol cas, que l’alta participació a les manifestacions (més d’un terç dels 15.000 professors de les illes) desacredita les xifres oficials. L’Associació de Directors de Mallorca (Fadesma) va matisar que les dades facilitades per l’Administració són “insegures”, perquè només recullen la situació dels centres facilitada a primera hora del matí. Segons aquesta entitat, als instituts la vaga va assolir un seguiment del 89,5 per cent.

De moment, la mobilització massiva no ha aconseguit moure gens ni mica la posició del president José Ramón Bauzá. En una entrevista a IB3 Ràdio, va reiterar que el seu Govern té un ampli suport electoral per implantar el trilingüisme i va criticar l’actitud dels manifestants: “Si tan importants són els alumnes per ells, aquesta vaga ni tan sols no s’hauria d’haver convocat”. El cap de l’Executiu va arribar fins i tot a titllar d’ “antidemocràtic” que l’oposició “no respecti la voluntat de la majoria” i impulsi i faci una crida a la mobilització i a la vaga.

Els professors afronten, de moment, un escenari d’immobilisme per part de l’Administració. Aquest col·lectiu és conscient que el conflicte es pot allargar notablement en el temps, la qual cosa segurament afectarà la participació. No obstant això, l’Assemblea de Docents considera aquest primer dia com una victòria i pretén aprofitar la inèrcia per mantenir les protestes. “Després de la resposta d’avui (per ahir) ens sentim legitimats per continuar. Hi ha un nucli molt important de gent disposada a aguantar tant com calgui”, explicava Guillem Barceló, un dels portaveus del col·lectiu.

17-IX-13, E. Carranza, lavanguardia

Verónica Hernández, miss Balears l'any 2009 Verónica Hernández, miss Balears l'any 2009

El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, no només ha canviat la plana major del seu govern mitjançant canvis de consellers. També ha aprofitat per introduir canvis en el departament de Presidència, que inclouen la contractació de Verónica Hernández, de 25 anys, que va ser Miss Balears l'any 2009. Hernández cobrarà 50.023 euros anuals, als quals cal sumar les dietes.

Hernández és llicenciada en periodisme i en comunicació audiovisual, estudis que va acabar l'any passat. La nova cap de la secretaria de Presidència balear, segons publica el dBalears.cat, "va realitzar part dels seus estudis de disseny a Munic, per la qual cosa domina l'alemany, a banda de l'anglès. Ha realitzat diversos cursos de disseny i de màrqueting en línia a través de la Fundació AFIM i la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid".

Etiquetes