dos anys després, la central nuclear de Fukushima segueix contaminant descontroladament

- nivell 3 (greu) d’advertència nuclear d’escala internacional a Fukushima
- 2 anys després, el Govern japonès considera urgent tallar la contaminació nuclear a Fukushima
- dossier energia nuclear (després de Fukushima)

Fukushima preocupa. Aquesta central nuclear ja va preocupar, i molt, el març del 2011, quan un terratrèmol, seguit d’un tsunami, va destrossar la costa est japonesa, va causar 19.000 víctimes mortals i va provocar un accident nuclear d’extrema gravetat a la central, només superat, de moment, pel de Txernòbil. Ara la instal·lació nuclear de Fukushima torna a preocupar. Després del tsunami es van construir precipitadament centenars de tancs per emmagatzemar les aigües, altament contaminades, que es van fer servir per refredar els nuclis fosos dels reactors. Aquests tancs estan a un 85% de capacitat i han d’admetre, diàriament, unes 400 tones més d’aigües radioactives. L’estat de conservació d’alguns d’aquests tancs és deficient: tenen fissures i alliberen aigua contaminada. L’arribada al mar d’aquestes filtracions pot tenir conseqüències molt greus per a la cadena alimentària. La Tokyo Electric Power Company (Tepco), que és l’empresa titular de Fukushima, va quantificar aquestes filtracions en 300 tones d’aigua amb un alt índex de radioactivitat. Però científics independents temen que la quantitat sigui en realitat molt més gran, i asseguren que les condicions en què es troben els tancs fan preveure fugues superiors en un futur pròxim.

  Els danys causats fa dos anys pel tsunami a la central atòmica de Fukushima van ser enormes. Avui ho sabem bé. Però aleshores tant els responsables de Tepco com les autoritats japoneses van anar facilitant la informació amb comptagotes. Ara es repeteix el mateix protocol, que es pot qualificar sense reserves d’insensat. Primer es neguen les informacions referides a problemes a la central. Després es reconeix l’existència dels problemes mentre es minimitzen (se’ls qualifica de simple “anomalia”). Després es reconeixen en un grau superior (i el cas ja pot ser etiquetat com a “incident important”). A continuació, l’empresa admet la seva incapacitat per controlar la situació. Després d’això, el Govern ho lamenta. I mentre continuen pensant si procediria demanar ajuda internacional, la situació ja pot estar molt deteriorada, els països veïns –com, aquesta vegada, la Xina o Corea del Sud– han expressat la seva preocupació i les possibilitats que la conjuntura empitjori són força elevades.

La central de Fukushima es va construir a prova de sismes, però no de tsunamis. Les conseqüències estan a la vista, i de poc serviria ara lamentar aquella deficiència. Sí que és el moment, en canvi, d’exigir als gestors de la central nuclear i al Govern japonès un altre tipus d’actuació.

El primer que caldria fer seria redoblar els programes de revisió i control de les instal·lacions avariades. No és acceptable que els responsables de la central de Fukushima no tinguin encara localitzat, a hores d’ara, l’origen de totes les fugues. El segon seria canviar una política informativa en què es prioritza l’ocultació per una altra en què s’exposessin puntualment totes les dades que es van coneixent, per preocupants que siguin. I el tercer –ja que es confessa obertament la incapacitat local per fer front als greus problemes detectats– seria sol·licitar i promoure la formació d’un equip internacional d’especialistes. Només així, posant sobre la taula tots els mitjans disponibles, es pot aspirar a contenir un accident nuclear que, lluny d’estar controlat, sembla que encara conserva un potencial destructiu enorme.

23-VIII-13, lavanguardia

    Tepco, l’operador de la central nuclear de Fukushima, va indicar ahir que no ha constatat més fuites d’aigua radioactiva procedent dels dipòsits d’emmagatzemament, però va reconèixer que s’ha vessat a l’oceà més aigua tòxica del que es va admetre inicialment. Per això ha ressorgit la preocupació pels recursos pesquers de la zona.

Els empleats de Tepco van passar gran part de la jornada d’ahir verificant si els dipòsits d’aigua contaminada eren estancs, després d’haver descobert dilluns passat una fuita de 300 tones d’aigua radioactiva. Aquest aigua prové, essencialment, del líquid fet servir per refredar els reactors que es van fusionar durant l’accident del 2011 i de la pluja.

“No hem constatat fuites ni tolls d’aigua”, va assegurar Tepco. Tanmateix, la companyia va assenyalar que havien localitzat dos llocs on hi havia un nivell important de radiació. No va explicar a què es devia. Al costat d’aquests dos dipòsits els mesuraments indicaven 70 i 100 milisieverts per hora. Un treballador exposat a aquests nivells de radioactivitat absorbiria en una hora més que la dosi autoritzada per a tot un any i per a cinc anys consecutius respectivament, segons la normativa japonesa.

L’11 de març del 2011, el terratrèmol i el posterior tsunami que van sacsejar la prefectura de Fukushima van causar, a més de la mort de més de 15.000 persones, un dels pitjors accidents nuclears de la història, comparable al de Txernòbil (a la desapareguda URSS) del 1986.

Després de l’accident es van fabricar a corre-cuita uns mil dipòsits per acumular l’aigua contaminada. Es calcula que els recipients es troben al 85% de la seva capacitat i cada dia és necessari emmagatzemar 400 tones d’aigua tòxica més. Això significa haver de fabricar un nou dipòsit cada dos dies i mig. Però els experts en posen en dubte la resistència.

Units per la catàstrofe –el de Txernòbil va ser l’accident nuclear més gran de la història, equivalent a 500 bombes atòmiques com la llançada sobre Hiroshima–, el Japó i Ucraïna duran a terme un projecte conjunt per estudiar amb un sistema de minisatèl·lits els canvis ambientals i l’estat de les centrals de Fukushima i Txernòbil, va avançar ahir el diari econòmic Nikkei.

Des del vessament inicial de Fukushima s’havien produït quatre fuites més de menys magnitud que la detectada dilluns passat. Segons tots els indicis, el problema havia començat feia diverses setmanes, atès que l’aigua es va vessar lentament, segons la informació publicada per Tepco. I això malgrat que hi havia patrulles que havien de verificar regularment si es produïa qualsevol anomalia.

L’Autoritat de Regulació Nuclear del Japó (NRA, en les seves sigles en anglès) va qualificar dimecres l’incident de greu, 3, en una escala que arriba fins a 7.

“Reforçarem els mitjans destinats al tractament de l’aigua contaminada, un problema de primera importància”, va assegurar un vicepresident de Tepco, Zengo Aizawa, que va reconèixer que aquesta aigua és “un factor de risc i de perill”.

El problema és molt ampli, atès que afecta també importants quantitats de líquid que han sorgit del subsòl de la central nuclear, sota els reactors atòmics, i que també aniran a parar al Pacífic, com finalment va admetre la companyia fa un mes. Aquest líquid no es pot mantenir en un lloc estanc, per la qual cosa continua arribant a l’oceà a través d’una rasa situada a 50 metres d’un contenidor defectuós.

Davant les últimes notícies, una de les cooperatives pesqueres d’Iwaki, al sud de la central, va anunciar ahir que renuncia a reprendre, a tall de prova i gairebé dos anys i mig després de l’accident nuclear, l’activitat a la zona.

23-VIII-13, lavanguardia