Espanya cañí -123: la imbecilitat burocràtica extermina les (poques) possibilitats de prosperitat

> dossier Espanya cañí <

Sense haver rebut encara els recursos procedents del Pla Nacional d’Investigació del 2012 i amb els ulls com unes taronges davant la possibilitat que el Pla Nacional d’Investigació del 2013 no s’arribi a convocar o, si escau, es retalli, els ministeris d’Hisenda i d’Economia han trobat una nova forma d’estrangulació de la universitat pública: l’ofec per burocràcia. Més enllà de la crisi, els últims mesos les universitats espanyoles estem patint l’indicible submergides en un mar d’auditories als projectes d’investigació que asfixien els nostres serveis de gestió. Si bé som totalment partidaris d’una radical i continuada rendició de comptes sobre els projectes finançats amb fons públics, també creiem que les coses no es fan així. En tot cas, sembla evident que els ministeris estan ara més interessats en una escrupolosa justificació dels moviments econòmics vinculats al Pla Nacional d’Investigació que de l’impuls real a la producció científica o a la transferència tecnològica generada a les universitats a partir d’aquests projectes..

A la UPC en tenim alguns exemples, com és el cas d’una investigació sobre seguretat i funcionalitat de ponts de ferrocarril. Ara la universitat ha de retornar a l’Administració dues setenes parts dels recursos obtinguts perquè, segons l’avaluador, els resultats no han estat reeixits en dues activitats de les set que es van programar. I no és que les activitats no s’hagin realitzat, sinó que els resultats no han estat els esperats. Així doncs, hem de tornar els recursos malgrat que els investigadors han publicat els seus avenços en revistes internacionals indexades, fent difusió d’aquests resultats “negatius” per trobar noves estratègies de disseny i construcció. És a dir, que a partir d’ara, en el moment de dur a terme un projecte, des de les universitats haurem de garantir també que tot sortirà bé. En cas contrari, la universitat haurà de tornar els recursos, i amb interessos des del primer dia!

La sorpresa és més gran encara quan algú ens explica que els recursos restituïts arran d’aquestes auditories podrien acabar nodrint, en realitat, la convocatòria de projectes del Pla Nacional d’Investigació del 2013. Perfecte: ben aviat aquest país eliminarà la investigació i la innovació. De debò que no podem continuar així. Auxili.

2-VIII-13, Xavier Gil, vicerrector de Política Científica de la Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech, lavanguardia