indignació al Marroc (aquí, no?) per l’indult del Teòcrata a un pederasta (a petició del Campechano)

   La inclusió d’un pres condemnat per pederàstia entre la llista de 48 espanyols indultats aquesta setmana pel rei del Marroc, Mohamed VI ha aixecat una gran polèmica entre els opositors i defensors dels drets humans, que han convocat per avui mobilitzacions de protesta a Rabat.

Mohamed VI va anunciar dimarts, coincidint amb la Festa del Tron, l’indult de 48 presos espanyols. Ho va fer, segons van explicar les cases reials del Marroc i Espanya, en resposta a una petició formulada pel Rei Joan Carles durant el seu recent viatge al país nord-africà. El Rei va agrair públicament el gest del monarca alauita, que va qualificar de “mostra singular d’amistat entre els dos pobles”.

El Ministeri d’Afers Exteriors espanyol es va afanyar a subratllar ahir que el Govern espanyol s’ha mantingut al marge de l’elecció dels presos indultats, i que la llista va ser elaborada per les autoritats marroquines.

  Daniel Galván Viña, de 65 anys, va ser condemnat l’any 2011 a 30 anys de presó per abusar d’onze nens al Marroc. El ministre marroquí de Justícia, Mustafa Ramid, va confirmar que ha estat alliberat gràcies a l’indult. “Ha estat expulsat del Marroc i se li ha prohibit tornar a entrar al país”, va afirmar el ministre.

El seu advocat, Muhammad Benyedu, va informar que Galván va sortir va sortir en llibertat dimarts de la presó de Kenitra (situada a 40 quilòmetres al nord de Rabat), tot just fer-se públic l’indult, i que ahir mateix s’havia dirigit al consolat espanyol per tramitar la seva documentació i poder abandonar el país.

Galván, mestre jubilat que s’havia instal·lat a la ciutat de Kenitra el 2005, va ser arrestat el desembre del 2010, després de trobar-se en el seu poder un CD i dues claus USB amb fotografies pornogràfiques, en les quals apareixia abusant de nens dels dos sexes.

       L’espanyol va ser jutjat i condemnat a 30 anys de presó més sengles indemnitzacions de 50.000 dírhams (uns 4.400 euros) per a sis de les víctimes, condemna que va ser confirmada en apel·lació el setembre passat –i més tard al Tribunal de Cassació–, convertint-se en la més dura pronunciada per un delicte de pederàstia al Marroc.

El cas de Daniel Galván Viña ha aixecat polèmica a les xarxes socials del Marroc. Més de 3.000 persones s’havien adherit durant el dia d’ahir a la convocatòria a Facebook per manifestar-se avui davant la Cambra de Representants a Rabat.

2-VIII-13, efe/ep, lavanguardia

La sociedad civil marroquí rezuma indignación; las redes sociales rezuman indignación; la prensa rezuma indignación. El indulto real concedido, el martes, a un pederasta español condenado a treinta años de cárcel ha causado un enorme revuelo en Marruecos.

Desde la Asociación Marroquí de Derechos Humanos (AMDH) hasta Touche pas à mon enfant, una ONG de defensa de la infancia, pasando por el Movimiento 20 de Febrero, que protagonizó la tímida “primavera árabe” marroquí, han convocado mañana viernes una manifestación en Rabat, ante el Parlamento.

La gracia real a este pederasta es “una medida que favorece la impunidad”, declaró Ahmed el Haij, presidente de la AMDH, al diario digital marroquí Lakome. “El 30 de julio será uno de los días más crueles de nuestra historia porque ese día el Rey de Marruecos ha indultado a un pederasta que violó y filmó en varias ocasiones a once niños de nuestro país”, escribe el columnista Driss el Ghaib. Los abusos sobre menores constituyen un tema muy sensible en Marruecos cuyas autoridades hacen esfuerzos para erradicar el turismo sexual.

D.G.V, de 64 años, fue condenado en 2011 por el tribunal penal de Kenitra, al norte de Rabat, a 30 años de cárcel por abusos sexuales sobre once niños y niñas de entre 3 y 15 años. Debía además indemnizar a seis de sus víctimas, a las que había grabado en posiciones obscenas, con 4.800 euros cada una. El reo, profesor de universidad, se instaló en Kenitra en 2005 donde mantenía buenas relaciones con sus vecinos para cuyos hijos organizaba fiestas infantiles. “Se aprovechó se la precariedad de las familias”, señalaba la sentencia condenatoria. La detención y el veredicto tuvo tanto eco que la televisión Medi 1 le dedicó un reportaje de 50 minutos que emitió en hora de máxima audiencia.

Con motivo de la Fiesta del Trono, que conmemora su entronización, el rey Mohamed VI indultó, total o parcialmente, a 1.044 presos, 48 de ellos españoles. El palacio real emitió un comunicado explicando que durante su reciente visita a Rabat don Juan Carlos había pedido al monarca alauí que concediese “su gracia a 48 ciudadanos españoles condenados por diferentes tribunales del Reino”, casi todos por tráfico de droga. Al conocer, el martes, el indulto el Rey de España llamó al soberano marroquí para agradecerle “profundamente” su gesto, según informó la Casa del Rey.

“Contra una gracia real no se puede recurrir”, explica desolado, al teléfono, Hamid Krayri, abogado de algunas de las víctimas de Kenitra. “Los bienes del reo en Kenitra han sido incautados y están en venta”, añade. “Confiemos en que se consiga así suficiente dinero para indemnizar a los padres de sus pequeñas víctimas”, concluye.

Mohamed Benjedou, el letrado del pederasta, reconoció, por su parte, que el reo “se sorprendió” de estar entre los beneficiarios de la gracia real. D.G.V. acudió el miércoles al tribunal de Kenitra para recuperar su pasaporte, que le había sido incautado, y, al estar caducado, se presentó hoy en el Consulado de España en Rabat para solicitar un documento con el que cruzar la frontera española. El portavoz del Gobierno marroquí, Mustafa el Khalfi, y el ministro de Justicia, Mustafa Ramid, declararon esta tarde que D.G.V, había sido extraditado a España. El Gobierno español no había solicitado su extradición por lo que difícilmente pudo ser extraditado.

En la gestión que hizo a mediados de julio ante Mohamed VI, don Juan Carlos solo dio el nombre de un preso –Antonio García Vidriel, de 58 años, con problemas de salud- y no pidió el indulto sino su rápido traslado a España para que siguiera cumpliendo su condena, según fuentes diplomáticas españolas. El monarca se mostró además confiado, ante su anfitrión marroquí, en que éste fuese generoso con los presos españoles cuando, dos semanas más tarde, se celebrase la Fiesta del Trono.

1-VIII-13, I. Cembrero, elpais

Daniel Galván, pederasta confés indultat aquesta setmana pel rei Mohamed VI del Marroc, ja és a Espanya. Segons el diari digital marroquí Lakome, Galván era un agent doble de l’espionatge espanyol i dels EUA que va proporcionar informació a aquest país abans de la invasió de l’Iraq el 2003. Com a pagament als seus serveis, els EUA van demanar a Espanya que li concedís la nacionalitat –es dóna per fet que era iraquià– i una nova identitat. 

Galván es va instal·lar fa anys al Marroc com un refugi. El seu nom va aparèixer al final d’una llista de 48 presos espanyols a qui el rei alauita va concedir l’indult amb motiu de la festa del tron, el 30 de juliol. La gràcia real ha provocat indignació i manifestacions de protesta a tot el Marroc. La indignació és compartida a Espanya. El PSOE demanarà al Govern que doni una explicació urgent sobre les circumstàncies del seu alliberament.

L’assumpte Galván farà caure caps en l’entorn real, asseguren els comentaristes polítics a Casablanca, que no veuen com salvar la cara del palau reial en el cas.

El president de l’Organització Marroquina de Drets Humans (OMDH), Mohamed Naixnaix, mostrava el seu estupor per l’ocorregut a preguntes d’aquest diari: “Per què el rei es permet firmar l’indult a un pederasta? Que ho faci amb presos polítics, d’acord, però per delictes comuns... Però aquest cas estava muntat, no sabem com ni per què”.

El diari en àrab Al Quds, editat a Londres, donava l’única resposta que se li ocorria: “L’indult forma part de la cooperació entre els serveis de seguretat marroquins i espanyols. És l’única justificació perquè el seu nom aparegui al final de la llista”. Segons Lakome l’indult era fruit de la pressió del Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol en favor seu.

Durant la visita que el Rei Joan Carles va realitzar al Marroc la setmana passada el monarca només va intercedir per Antonio García Vidriel, un home malalt del cor, que compleix quatre anys de condemna a la presó de Tànger per tràfic de drogues. Al camió en el qual acompanyava el seu fill, condemnat a deu anys, van trobar gran quantitat d’haixix. Al final, García Vidriel va quedar fora de la llista d’indultats mentre que el seu fill ha tornat a Espanya.

El rei del Marroc finalment va estampar la seva signatura en l’indult de 48 presos espanyols. Qui va elaborar aquesta llista? Segons citava el diari Al Quds, el ministre de Justícia marroquí, l’islamista Mustafa Ramid, assegurava que la llista s’havia redactat a palau i que el ministeri s’havia limitat a realitzar els tràmits burocràtics. Entre aquests tràmits s’incloïa una nota que destacava l’historial de Galván. Aquest havia estat condemnat a 30 anys per haver comès abusos i/o violat a nens i nenes d’entre 3 i 14 anys a Kenitra, tal com va reconèixer en el judici, i els havia gravat en vídeo va dir per a ús personal.

En vista de l’escàndol i la humiliació provocats, Ramid va assegurar en un comunicat que Galván havia estat alliberat per “raons d’interès nacional”. Com que l’indult comporta l’expulsió va afegir que així no tornaria a fer mal a nens marroquins.

L’advocat de Galván, Mohamed Benyedu, va declarar que li havia dit que havia estat oficial de l’exèrcit iraquià i havia ajudat a serveis secrets estrangers a fer caure Saddam Hussein.

Al Marroc hi ha una investigació en marxa. “S’ha produït un error que cal reparar”, indicava un analista marroquí a aquest diari. També hi ha manifestacions convocades per a la propera setmana per tot el país per expressar l’indignació. L’OMDH es va queixar de la duresa de la repressió policial, que va deixar dos ferits entre els seus militants a més de periodistes, entre molts d’altres.

4-VIII-13, efe/ep, lavanguardia