la Consellera Rigau col·loca d’assessor un jove sense experiència i el Govern ho defensa

El jove, president de la JNC a Girona, cobrarà 3.725 euros al mes
Rigau col·loca d’assessor un noi de 24 anys sense experiència i el Govern ho defensa
C.B., 2-VII-13, eldebat
Segons s’ha divulgat en les darreres hores, el departament d’Ensenyament, que encapçala la consellera Irene Rigau, va aprovar al mes de maig nomenar el president de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC, les joventuts de CDC), Pol Xart Terradellas, com a “assessor de la consellera d'Ensenyament en matèria de polítiques educatives comparades”. Un fet que ha causat una notable indignació a la xarxa. Bàsicament perquè el jove, de només 24 anys i amb una experiència laboral pràcticament nul·la –i completament nul·la en l’àmbit educatiu–, cobrarà 3.725 euros al mes.

Dos mesos en una companyia d’assegurances i becari al Parlament
La notícia l’ha esbombat el diari ‘El País’, i aquest dimarts ha circulat amb profusió per les xarxes socials, a Catalunya i a tot l'Estat. El diari explicava que Xart, llicenciat en Polítiques i cap local de la JNC a Girona des de fa dos anys, té una molt minsa experiència professional, segons proclama ell mateix en el seu perfil a Linkedin: dos mesos a la companyia d’assegurances Nationale Nederlanden, i uns mesos més com a becari al Parlament de Catalunya. Un molt mínim bagatge que no l’ha impedit ser contractat pel departament de Rigau amb una retribució assimilada a la dels funcionaris del Grup A –la màxima categoria–, nivell 26 –el més alt és el 30. Cosa que significa un sou de 3.725,27 euros al mes, en 12 pagues, per a un total de 44.703,24 euros bruts anuals.

Homs: “La llei permet discrecionalitat en la designació”
Segons explicava ‘El País’, fonts del departament els van defendre aquest nomenament explicant que Rigau “sempre ha tingut gent jove al seu voltant” i recordant que aquests càrrecs d’assessor “són d’assignació directa”. I el Govern ha repetit aquest mateix argument aquest dimarts, ja en públic, i per boca del propi portaveu, el conseller de Presidència, Francesc Homs. “Els criteris del Govern són sempre de professionalitat i, a més, en els casos com aquest, de responsabilitat eventual, la llei permet discrecionalitat en la designació”, s’ha limitat a assenyalar Homs, preguntat per aquest afer en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Substitueix la presidenta de la JNC, ara diputada
Xart succeeix en aquest càrrec de designació directa l’actual presidenta de la JNC, que el 8 de maig –l’endemà de la contractació de Xart– va passar a ser diputada del Parlament, càrrec incompatible amb qualsevol altre sou públic. Pascal, que no va ocupar un lloc a les llistes de CiU que li permetés ser elegida en les eleccions, va arribar a l’escó després de la renúncia de Josep Lluís Cleries, nou senador per designació autonòmica.

Carrusel de renúncies de diputats de CiU
La de Cleries era la vuitena renúncia (novena, si hi comptem l’exconseller i exdiputat Lluís Recoder) d’un diputat de CiU en només quatre mesos de legislatura. Amb aquests moviments, 59 candidats de les llistes de CiU (comptant-hi Recoder) han passat pel Parlament, quan la federació només va obtenir 50 escons, 12 menys que els 62 del 2010. Amb l'excepció de Recoder, que va marxar a l'empresa privada, tots aquests 59 noms tenen actualment un càrrec públic, sigui electiu o de designació.