generalitzada Mutilació Genital Femenina a l’Àfrica occidental

- erradicació Mutilacions Genitals Femenines

OMS | a l'Àfrica occidental

La mutilació genital femenina segueix essent una epidèmia

La abuela de una niña somalí se lava las manos tras la mutilación del clítoris. | AP

L'àvia d'una nena somali es renta les mans després de la mutilació del clítoris. | AP

Les xifres segueixen posant els pèls de punta. Malgrat viure al segle XXI i a pesar, també, de l'evolució dels països subdesenvolupats, la mutilació genital femenina (MGF) segueix sent una epidèmia a Àfrica, tal com documenta l'Organització Mundial de la Salut en l'última edició de 'Bulletin World Health Organization'. Un exemple: només a Sierra Leone, la prevalença és encara del 94%.

Heather Sipsma, de la Universitat de Yale (EUA), és l'autor principal d'una investigació que ha calculat la prevalença de la "circumcisió" de les dones a Àfrica occidental gràcies a les enquestes dutes a terme entre 2005 i 2007 a diversos països. D'aquesta forma es va establir el percentatge d'aquelles que havien estat sotmeses a una ablació, així com el nombre de les seves filles que també van ser mutilades.

La MGF comprèn, segons l'OMS, tots els procediments que, de forma intencional i per motius no metges alteren o lesionen els òrgans genitals. Més de 100 milions de nenes i dones han estat víctimes d'aquesta pràctica i més de tres milions estan en risc de sofrir aquest procediment cada any. La circumcisió femenina "es veu com un ritu d'iniciació per a les nenes en algunes comunitats i es realitza amb major freqüència entre els quatre i els 10 anys", destaca l'entitat internacional.

Els motius

Els motius per a la seva pràctica van des de la 'fe' en què augmenta la fertilitat o afavoreix la puresa fins que eleva les oportunitats de matrimoni i prevé les morts prenatals. "Aquestes creences estan fortament arrelades en la tradició, la cultura i la religió, però no tenen cap base científica", aclareixen els autors de la investigació".

És més, totes les que se sotmeten a aquest tipus d'intervenció sofreixen un dolor extrem (sol fer-se sense anestèsia i sense les condicions higièniques i d'esterilitat adequades) i poden arribar a morir a causa de l'excessiu sagnat. Per si no fos poc, tenen un elevat risc de sofrir efectes secundaris greus com: infeccions locals, formació de abcesos, tètanus, infecció de la pelvis i del tracte urinari, a més de sida o hepatitis. I tot sense parlar de les seqüeles psiquiàtriques, com a síndrome d'estrès postraumàtic.

L'estudi

Els científics nord-americans van dur a terme "un estudi transversal en 10 països d'Àfrica occidental amb les dades recollides entre 2005-2007 a Burkina Faso, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana Guinea Bissau, Mauritània, Nigèria, República de Níger, Sierra Leone i RepúblicaTogolesa. Totes les dones, amb edats entre 15 i 49 anys van ser entrevistades a les seves cases.

A totes se'ls va preguntar si havien sofert la circumcisió, si tenien filles que també havien passat per aquesta pràctica, a més d'indagar en si creien que s'havia de continuar amb aquest procediment. En la majoria dels països, les participants estaven casades i la proporció de dones musulmanes va ser d'entre el 14% al 99%.

Les dades mostren que a Sierra Leone, Gàmbia, Burkina Faso i Mauritània, la prevalença de MGF va ser del 94%, 79%, 74% i 72%, respectivament. Per contra només un 6% de les dones de Ghana i les República de Níger i Togolosa havien estat amputades.

"Gàmbia va ser un els països amb més proporció de filles sotmeses a l'ablació del clítoris (64% ) mentre que a Togo, Níger o Ghana aquest percentatge va ser sol del 1%", resa l'article.

Burkina Faso va ser l'únic país que ha experimentat una reducció dràstica en la prevalença de MGF entre les mares (74%) i les filles (25%). Només el 14,2% enquestades en aquest país va afirmar que aquest procediment hauria de continuar practicant-se.

Característiques associades

En general, "ser major amb menys educació, estar casada en l'actualitat o en el passat es va associar amb majors probabilitats d'haver estat sotmesa a la circumcisió... D'altra banda ser musulmana també es va relacionar amb més probabilitats d'haver sofert la MGF".

La prevalença benvolguda de l'ablació del clítoris varia entre els països malgrat la seva "proximitat geogràfica, la qual cosa reflecteix diferències entre contextos polítics, socials i històrics", determinen els autors de l'assaig.

"Gràcies als esforços duts a terme a Burkina Faso i Mauritània i als resultats obtinguts amb ells, creiem que hi ha quatre components clau per a la reducció de la MGF: l'educació i la consciència de la comunitat, l'ús de grups més destacats per defensar l'abolició d'aquesta pràctica, el suport dels professionals com a infermeres o remeiers tradicionals i el compliment de la legislació", defensen els investigadors.

Per això creuen que "tenint en compte l'àmplia varietat d'estratègies fructíferes en països on la MGF està descendint, aquests països podrien servir d'exemple als quals compten amb xifres encara elevades de circumcisions però desitgen reduir-les".