la Fiscalía considera les preferents "asumpte de gran transcendència"... i en saboteja la investigació

La Fiscalia Anticorrupció va plantejar ahir un desafiament contra la decisió de l’Audiència Nacional d’obrir una investigació sobre les preferents. Els fiscals sempre han sostingut que cal veure aquest afer cas per cas i que no hi ha base per actuar mitjançant una causa global o general. Així. Anticorrupció ha plantejat que sigui un ple de la Sala Penal de l’Audiència la instància que es replantegi la decisió adoptada pel jutge Fernando Andreu en el sentit d’acceptar diverses querelles en les quals se li demanava que investigués el disseny i llançament de les participacions preferents per part de les entitats que van integrar Bankia.

Anticorrupció mai no ha volgut que amb decisions d’aquesta mena s’obrin expectatives que la via penal s’acabi considerant com la via més adequada per als que es consideren estafats per les males pràctiques bancàries en relació amb les preferents. Des de la Fiscalia es continuen llançant missatges en el sentit que la via més adequada per a les reclamacions és el procediment civil. El mateix fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, així ho ha defensat diverses vegades.

La iniciativa de la Fiscalia de demanar la celebració d’un ple de la Sala Penal de l’Audiència Nacional constitueix un envit perquè és una instància que només es convoca per als afers de gran transcendència. Els fiscals, en suma, transmeten amb aquesta decisió la idea que el tractament que els òrgans judicials donin al problema de les preferents té aquesta entitat dels grans afers. De fet, l’escrit d’Anticorrupció al·ludeix al fet que es demana que es reuneixi l’esmentada sala “atesa la transcendència de les qüestions que s’han de debatre i la previsibilitat que es plantegin en el futur qüestions de contingut similar”. Entre les quals, els fiscals al·ludeixen a la possibilitat que la gestió de les preferents quedi vinculada a la investigació sobre Bankia, en la mesura que aquest producte hauria pogut ser comercialitzat per tractar de pal·liar la situació de l’entitat. El que no vol Anticorrupció és obrir a l’Audiència Nacional una bústia general perquè tots els perjudicats per les preferents acudeixin a dipositar-hi les queixes, donant peu a un macroprocés. Sobretot quan la mateixa Fiscalia creu que per la via penal no es podria donar la millor resposta a l’assumpte, perquè considera “forassenyat” pensar que sobre les preferents hi va haver una acció concertada pels directors dels bancs.

20-VI-13, J.M. Brunet, lavanguardia