"Madrid" li pren a Barcelona... el nom!!

La decisió de l’Oficina de Patents i Marques del Ministeri d’Indústria de retirar la tutela de la marca Barcelona a l’Ajuntament ha deixat la gestió del topònim en en una situació singular.

El municipi va formalitzar –ho va fer el 20 de maig passat– un contenciós administratiu contra aquesta decisió del ministeri que presideix José Manuel Soria. Mentrestant l’Ajuntament s’ha vist obligat a presentar-se davant el registre de l’Oficina a Madrid per legalitzar les seves pròpies marques.

És el cas de Barcelona Inspira, que utilitza la direcció de comunicació de l’Ajuntament per a totes les seves campanyes publicitàries –si doneu un cop d’ull a les banderoles que hi ha per tota la ciutat la veureu–, la sol·licitud de registre de la qual va ser presentada per l’Ajuntament de Barcelona el mes d’abril passat, i la petició de la qual va quedar formalment inscrita el dia 20 de maig.

       Un cas semblant ha passat amb la marca Barcelona Taxi, que l’Institut Metropolità del Taxi ha presentat al registre perquè es legalitzi aquest mateix mes, segons consta en la base de dades de l’Oficina.

Hi ha centenars de peticions. A l’Ajuntament són conscients que l’Oficina de Patents i Marques ha continuat registrant denominacions que contenen el nom de Barcelona fins i tot abans que el mes de març passat formalitzés la decisió de retirar el registre a l’Ajuntament.

Fonts municipals consideren que la via política –en la qual fins i tot van arribar a mediar els regidors del Partit Popular de l’Ajuntament de Barcelona– per reconduir la situació amb el Ministeri d’Indústria i recuperar el registre està ara bloquejada i només queda esperar que el contenciós administratiu es resolgui a favor seu, un fet que, si es produís, no seria fins d’aquí un any com a mínim.

Entretant, l’organisme que havia de gestionar la marca continua també en espera. L’Agència Barcelona Growth va ser presentada l’11 de març per la segona tinent d’alcalde, Sònia Recasens, en un acte celebrat a l’edifici Media-TIC. Aquest organisme preveia confiar l’estratègia de la marca –no només el registre– a un grup d’institucions de la ciutat entre les quals figurava Barcelona Global –a qui se li atribuïa la presidència– i la Cambra de Barcelona.

Formalment l’agència segueix pendent de constitució. En teoria, abans de les vacances l’àrea d’Economia hauria de presentar la proposta de constitució en el ple de l’Ajuntament. Fonts de les institucions que haurien d’integrar l’agència asseguren que alguna cosa s’ha començat a moure en l’última setmana.

27-VI-13, J.V. Aroca, lavanguardia